Marmura – frumusete si durabilitate

Marmura, din punct de vedere estetic, este cea mai aspectuoasa piatra folosita in constructii. Pentru placari, oricine vrea sa obtina atat calitatile fizice si ecologice ale pietrei naturale, cat si o estetica deosebita pentru un spatiu anume, alege fara nici o indoiala marmura. Indicele de refractie scazut din calcit permite luminii sa patrunda adanc in roca si se puna in valoare venatura (cf. DEX = s. f. ramificație de dungi, de vine, ca a marmurei <pe suprafața unui lemn, a unei pietre etc.>, it. venatura) si coloritul deosebite ale acestei pietre. De la alb si roz, la rosu, gri-albastrui, verde si negru, culorile marmurei pot indeplini cele mai variate necesitati decorative, stilistice si artistice.

Coloritului deosebit i se adauga si proprietati fizice valoroase: cu o rezistenta crescuta la spargere si la trafic uman, cu porozitate scazuta, marmura este in acelasi timp si suficient de moale pentru a permite taierea in placi de dimensiuni variate si o sculptare usoara. Dupa cum stiti, marmura a fost inca din cele mai vechi timpuri folosita in arta monumentala, nu doar pentru placari exterioare si interioare (monumente, locasuri de cult, institutii publice), ci chiar pentru sculpturi artistice (elemente decorative, basoreliefuri, mobilier de piatra, coloane, statui etc. Cei mai apreciati artisti ai istoriei si-au creat in marmura capodoperele care rezista de sute de ani, apoteoza Michelangelo si statuile sale din piatra de Carrara reprezinta apogeul acesteia.

Geologie, proprietati

Toate aceste proprietati fizice si chimice ale marmurei (colorit, rezistenta, usurinta taierii, omogenitate) apar ca urmare a procesului de formare in scoarta terestra.

Marmura este o roca metamorfica non-lamelara, compusa din carbonat de minerale recristalizate, cel mai adesea calcit (forma cristalina a carbonatului de calciu) sau dolomit. Geologii folosesc termenul de marmura referindu-se la rocile de calcar metamorfic, dar pietrarii folosesc termenul in sens mai larg, pentru a cuprinde si calcarele nemetamorfice.

Marmura Misty White

Metamorfizarea rocilor provoacă recristalizarea mineralelor de carbonat, care au dimensiuni variabile. Piatra rezultata, adica marmura, este practic un mozaic de cristale recompuse, roca sedimentata originar (carbonatul de calciu) fiindu-i distrusa textura.

Marmura alba este rezultatul recristalizarii unui calcit sau dolomit foarte pur. Marmura care contine hematit este de culoare rosiatica sau neagra, cea care contine limonit este galbena si cea care contine impuritati de magneziu sau siliciu este de culoare verde. Cele mai obisnuite culori pentru marmura sunt cea alba, neagra, gri-albastruie si rosie.

Majoritatea marmurelor (cu foarte putine exceptii) au urmatoarele caracteristici :
• Duritate: 3 – 4 pe scala Mohs
• Densitate: 2.55 – 2.7 Kg/cm³
• Rezistenta la compresiune : 70 – 140 N/mm²
• Mod de ruptura :12 – 18 N/mm²
• Absorbtie de apa: mai putin de 0,5%
• Porozitate: scazuta

Scurt istoric estetic si stiluri

450px-Marble_statue_of_Aphrodite-Metropolitan_Museum_of_Art

Perioada Antichitatii este cunoscuta pentru utilizarea marmurei pe scara larga, in cele mai variate spatii locuite: daca romanii au impus-o in domeniul constructiilor, grecii antici au valorizat-o in special pe plan artistic. Insa ambele popoare apreciau atat calitatile fizice, cat si cele estetice ale acestei pietre. Inainte, egiptenii foloseau si ei marmura, dar mai mult in arta monumentala, funerara, pe cand grecii si romanii au introdus-o in aproape orice domeniu, creand din ea inclusiv obiecte de mobilier durabile, atat pentru gradini si amenajari publice, cat si pentru interioare. Din India pana in lumea musulmana Ulterior, Renasterea avea sa impuna marmura ca piatra naturala si cu suprema valoare artistica.

Astazi, marmura este vazuta ca un lux in spatiile rezidentiale. Multi oameni cred ca se potriveste numai in mediile cu decoruri clasice, pretentioase, in special in livinguri, camere de primire sau holuri maiestuoase.

E adevarat, dar marmura este la fel de potivita si pentru spatiile moderne. In plus, nu exista limita pentru incaperile sau elementele constructive pe care le poate decora, oferind tuturor incaperilor sau exterioarelor si durabilitate, odata cu eleganta specifica coloritului sau translucid.

Baile si bucatariile, terasele si holurile pot beneficia de calitatile estetice si fizice ale acestei pietre. Scari interioare, seminee, glafuri, blaturi, coloane si cele mai variate elemente decorative pot fi facute din marmura.

De asemenea, mobilierul poate fi intotdeauan facut sau doar completat cu elemente din marmura: muchii, blaturi, intrasii, orice poate fi sculptat si imbinat in functie de cele mai variate stiluri si preferinte. Cele mai apreciate piese de mobilier „stil” implica de altminteri marmura combinata cu esente de lemn pretios, fildes, metal, mozaic din alte pietre etc.

In spatiile publice este valabila aceeasi regula: exista astazi tendinta de a se crede ca marmura se foloseste doar daca este vorba de o statuie sau de coridoarele unei universitati ori banci. Dar adevarul e ca si pasajele pietonale, parcurile, fantanile arteziene, pietele publice, cimitirele, restaurantele sunt medii in care veti intalni cele mai variate lucrari si placari din marmura. Le veti observa daca veti fi atenti la acest lucru.

Lustruita sau poroasa? Stilul este adesea determinat si de finisajul care a fost aplicat marmurei. Nu este nevoie ca suprafata ei sa fie lucioasa, asa cum ne-am obisnuit. Marmura poate fi mata, serigrafiata, buciardata, gravata cu cele mai diverse ornamente, litere etc.
Iata deci de ce marmura este una dintre pietrele cele mai versatile si decorative din lume. Este pe buna dreptate cea mai cunoscuta si apreciata, utilizata intr-o serie de medii, atat interioare, cat si exterioare.

Comments are closed.