Placarea cu marmura a scarilor interioare ale unei locuinte sau ale unui imobil li se pare unora un lux, dar adevarul este ca, din perspectiva cost/calitate/durabilitate, marmura reprezinta unul dintre cele mai potrivite materiale pentru scarile de interior, fiind folosita inca de pe vremea romanilor in acest scop. Nu doar proprietatile ei decorative, varietatea de nuante si modele de care beneficiaza o fac atat de apreciata pentru aceasta parte a casei, ci si rezistenta ei la traficul din acest spatiu, durabilitatea placarii si posibilitatea de a fi combinata decorativ atat cu metale, cat si cu lemn, sticla sau alte materiale care sunt folosite la balustrade ori pentru placarea podelelor din care porneste sau spre care urca scara.
Alegerea materialelor, precautii, pasi de lucru
Pentru ca marmura are o structura cristalina, placile acesteia sunt sensibile la transport si manipulare, pot absorbi in masa lor umiditatea provenita de la adezivii obisnuiti, imprumutand coloritul acestora si putandu-se pata pe suprafete mari. Iata de ce procesul de montaj al marmurei este foarte important, la fel ca si cunostintele si abilitatile celor care fac lucrarea. Chiar daca sunteti un beneficiar al lucrarii sau reprezentati pe cineva implicat in lucrare, tineti minte ca adezivi recomandati sunt doar cei pe baza de ciment alb, cu priza si intarire rapida, care contin cantitati reduse de apa. Adezivii monocomponenti pe baza de ciment permit un amestec cu latex, pentru imbuntatiri in ce priveste gradul de adereenta, dar si rezistenta la deformare. Adezivii bicomponenti se folosesc numai de specialisti, deoarece au priza rapida si adrerenta mare, si este foarte posibil ca o montare proasta sa nu mai poate fi corijata la timp.
Pasii sunt similari cu cei ai unei placari uzuale: prepararea adezivului conform cu instructiunile de la producator, urmarindu-se obtinerea unei paste omogene; montarea cu adeziv, in functie de suprafetele care trebuie placate, cu o amorsa in prealabil sau fara; aplicarea placilor, verificarea si ajustarea lor daca este nevoie, pe loc, inainte de uscare (este vorba atat de o debitare fina, daca imbinarea nu se face corect din pricina erorilor de taiere, dar si de planeitatea treptelor).
Elemente speciale, trepte, contratrepte
Scarile care pot fi placate cu marmura sunt in mod uzual fabricate din beton. Piesele debidate pentru placarea treptelor trebuie sa respecte structura si imbinarile. Astfel, se taie elemente separate pentru trepte si contratrepte, respectiv pentru imbinari daca este cazul. Poti fi folosite si alte lemente din marmura: plinte laterale, borduri, chiar balustri si balustrade din acelasi material, in functie de proiect.
Taietura muchiei marmurei poate varia: obtinute prin bizotare, bastonare sau semi-bastonare, fiecare fiecare tip de taiere are un alt fel de efect estetic. Scara poate avea curburi, trepte de dimensiuni diferite, ceea ce implica utilizarea unor placi debitate exact pe dimensiunile necesare (ex. ingustate spre o margine in cazul scarilor in spirala.)
Stiati ca…?
Cu cat sunt mai albe, cu atat placile de marmura sunt mai sensibile la patare? Tocmai aceasta face ca placarile cu marmura alba sau transparenta sa fie atat de apreciate, lucrarea fiind executata doar de specialisti.