O retrospectiva a trendintelor anului 2015 in designul de interior si exterior regaseste piatra naturala intr-una din pozitiile de frunte in alegerile arhitectilor din intreaga lume. Ca intotdeauna, bucatariile detin un procent aparte din acest segment.
In orice arta sau stiinta (iar arhitectura face parte din amanadoua in egala masura) exista trenduri, la fel ca in moda. In bucatarii, adesea ceea ce este acum in voga se pierde in anii urmatori. Se descopera noi tehnologii si materiale, aplicatii si perfectionari, iar un rol important il au si creatorii si designerii care impun stiluri de materiale, finisaje, colorit, aplicatii noi etc.
In ceea ce priveste piatra naturala, tendintele legate blaturi, pardoseli sau placari verticale pentru bucatarii sunt in general adoptate doar daca pot trece testul timpului. Aceasta datorita naturii distincte a pietrelor de genul marmurei, granitului, travertinului etc. Cu o lucrare buna, ele pot dura o viata si nu sunt genul de materiale pe care sa le inlocuiesti la mai putin de o decada. Mai mult, aceste pietre sunt reciclate in alte lucrari, data fiind si nevoia de arhitectura sustenabila sau design economic din ultimii ani.
Anul 2015 a fost caracterizat de multe tendinte in bucatarii: unele pietre si aplicatii vor imbatrani gratios de-a lungul anilor, pastrandu-si clasa sau patinandu-se pentru a intari efectul initial. Cateva dintre alegerile acestui an vor disparea, probabil, la fel cum au aparut. Iata pe cele care vor putea dura mai mult de doi-trei ani.
Blaturi de lucru din piatra naturala
Bucataria este inima casei, si, ca atare, are nevoie sa fie confortabila si frumoasa, dar si durabila, atemporala, functionala si usor de intretinut. Sunt prereate de mult timp bucatariile deschise, in care sa se poata aduna intreaga familie, in care sa se poata gati, doar se poate si bea un pahar, in care copii isi pot face temele sau se pot aduna prietenii ori familia. Sufrageriile, oficiale si prea conventionale, continua sa piarda teren.
Accentele arhitecturale, inclusiv tavanele casetate, suprafetele texturate si suprafetele premium de piatra adauga caracter si interes vizual acestor spatii. Fie ca e vorba de amenajare sau reamenajare, proiectul trebuie sa acorde o atentie aparte la iluminat. Luminile din plafon sunt completate de lumini ingropate in zonele de lucru, nu doar pentru a evidentia frumusetea bucatariei, ci si pentru a creste functionalitatea spatiului.
Piatra naturala poate fi livrata cu taieturile necesare incastrarii surselor de lumina sau intrerupatoarelor sau oricaror alte utilitati necesare. Lavoarele din piatra naturala sunt elemente upstream, in care pana si scurgerile pot fi acoperite tot cu piatra, astfel incat sa fie cat mai putin vizibile.
Mobilier cu piatra naturala
Una dintre tendintele interesante a fost aceea de a crea usile dulapurilor sau fetele sertarelor de bucatarie din piatra naturala. Aceasta preferinta a continuat cu anumite alegeri legate de culoare si stil. Nuantele de bej si crem raman cele mai populare si nu este de mirare, deoarece acestea sunt usor de intretinut si se adapteaza bine la o serie de stiluri de design, de la traditional pana la modern.
Blaturile din granit
Granitul este in continuare alegerea principala a poprietarilor de case, dar travertinul, o piatra altadata exclusa din bucatarii vine pe locul imediat urmator. Blaturile de granit alb sau deschis la culoare sunt in trend. Si marmura alba cu venatura inchisa este considerata atragatoare, dar aceasta are nevoie de mai multa intretinere. O varietate de tipuri de granit cu colorit deschis sunt dispobile si in oferta Algabeth, oferind un stil distinctiv si o posibilitate foarte buna de a utiliza culori atemporale in bucatarie.
Alte tendinte in coloritul granitului pentru bucatarii au inclus in 2015 si blaturi dramatice, indraznete, in culori bogate. Cum blaturile reprezinta cea mai mare suprafata orizontala de la nivelul ochilor din bucatarie, este usor de inteles de ce designerii profita de ele pentru a adauga un element artistic spatiului. Tonurile de auriu bogat sau culoarea neagra pot veni fie cu o estetica moderna, fie cu una traditionala, in functie de cum sunt puse accentele in restul incaperii, respectiv in pardoseli. La alegerea unui blat de granit, amintiti-va ca va dura o viata intreaga si cel mai probabil il veti reconditiona, chiar daca schimbati alte elemente din bucatarie. Achizitionati ceva mai putin extravagant (doar daca nu aveti de gand sa il schimbati), care se va adapta cu usurinta la stiluri de mobilier viitoare.
Blaturile de cuart continua sa impresioneze si ele. Durabilitatea, intretinerea usoara si irizatiile amintind de granit si marmura sunt suficient de atragatoare. Se potrivesc cu dulapurile cu linii curate, peretii cu accente grafice si cu accesorii moderne. Blaturile albe de culoarea zapezii sau stralucitoare ar fi alegerea perfecta pentru un aspect excesiv de curat. Relativ noi pe piata sunt si selectiile mai indraznete, cu model panza de paianjen sau venatura in culori bogate. Acestea sunt ideale pentru proprietarii de case care doresc sa profite de aspectul ca de granit sau marmura, dar doresc costurile scazute ale cuartului.
In fine, nu uitati: culorile indraznete pentru blaturi pot servi ca element dramatic si artistic in bucatarie, dar se cere un mobilier neutru si un stil modern, simplu si clar. Blaturile cu colorit si prezenta mai subtile lasa loc sa iasa in evidenta dulapurilor, placarilor de pardoseli sau zonelor verticale de sub dulapuri si din spatele chiuvetei.