Construirea si amenajarea unei gradini de vara. Piatra naturala, cea mai buna alegere.
Atat din perspectiva rezidentiala, cat si din perspectiva investitorilor in HoReCa, posibilitatea de amenajare a unei gradini exterioare, cu terasa, bucatarie de vara, alei sau spatii functionale diverse ramane un avantaj de neegalat prin alte mijloace. Fie pentru placerea petrecerii timpului in natura, in cazul locuintelor familiale, fie pentru a atrage si a pastra o clientela multumita, in cazul industriei ospitalitatii, gradinile de vara, respectiv terasele, devin astfel puncte centrale, de interes maxim in acest sezon atat pentru arhitecti, cat si pentru investitorii de toate categoriile.
Piatra naturala se afla in centrul atentiei celor ce amenajeaza astfel de spatii, ea fiind, in diverse variante, singura legatura practica, estetica si durabila intre natura exterioara si mediul construit. Din punct de vedere estetic, piatra este prima optiune pentru oricine vrea sa creeze un ambient natural autentic, indiferent ca este vorba de o amenajare in stil rustic, modern, traditional sau industrial. De asemenea, este posibila utilizarea mai multor tipuri de piatra naturala, atata timp cat exista o unitate coloristica sau de stil.
Din punct de vedere constructiv, rezistenta pietrei naturale in fata intemperiilor si a razelor UV, durabilitatea materialelor si o lucrare profesionista garanteaza durata de viata cea mai lunga in materie de amenajari de exterior.
Alei si borduri, pavaje
Alegeti o piatra foarte dura, rezistenta la uzura, recomandabil de minim 3cm grosime. Formele pieselor pot fi atat neregulate, cat si taiate pe formele cel emai variate, astfel incat sa se poate realiza cele mai variante imbinari si modele decorative. Chiar daca este vorba de un spatiu exterior pe care calca toata lumea, importanta modelului. Lucrarile cele mai longevive pentru pavaje si placari de exterior au fost realizate intotdeauna din piatra naturala.
De pavare vor beneficia si terasele, chiar si cele acoperite, care sunt expuse intemperiilor. La orice schimbare a directiei vantului, ploaia si zapada pătrund pe balconul casei sau in spatiul destinat consumatorilor. Vara, placarile sunt expuse soarelui si razelor UV. Pentru terase este nevoie de un material rezistent la erodare si umiditate, la diferente bruste de temperatura intre zi si noapte. Pietrele naturale precum granitul si travertinul sunt cele mai recomandate.
Bucatarii de vara si cuptoare
Placarea pe verticala se poate face cu placi de 1 pana la 3cm grosime. Dar cuptoarele pot fi zidite in intregime din blocuri de roca, asemenea caramizilor.
Atentie, deoarece atat zona de lucru, cat si alte blaturi sau placari sunt expuse temperaturilor ridicate, patarilor, zgarierilor de la cuțite si ustensile pentru gratar, incendierii, carbunilor incinsi, vaselor fierbinti etc., dar aici unele zone isi pot pastra valentele decorative, asa ca se pot combina granit cu travertin.
Imbinarile de piatra cu lemn si fier forjat sunt cele mai potrivite.
Blaturi de servire si baruri
Piese dintr-o bucata, care necesita doar o atenta finisare si montare, lastrele din granit, marmura, travertin, onix au cele mai variate culori. Ele au valoare atat estetica, cat si functionala, fiind destul de solicitate (mai ales blaturile de lucru pe care se umbla cu ustensile de bucatarie sau de gratar). Barurile pot fi mai expuse la patari.
Brauri si alte elemente decorative
Completand estetic spatiul, pentru a asigura unitatea de stil, acestea pot fi facute din aceleasi materiale ca si cele de baza sau din alte roci naturale asortate. Fata de amenajarea generala, rolul acestora este de a delimita optic spatiul, de a finisa sau a sublinia anumite aspecte. In afara de braurile de pe soclul casei sau de elemente de zidarie pentru balcoane, ziduri scunde care delimiteaza spatiile, mai poate fi vorba si de accesorii: recipiente pentru plante, mobilier din piatra pentru gradina etc.
Zone cu trafic auto
Desi au cerinte similare din punct de vedere al rezistentei la temperaturi si intemperii ca si zonele pavate destinate traficului pietonal sau sederii la mese, zonele pe care se intra cu masini de pana in 50 tone necesita o grosime a placilor de 4 pana la 7 cm grosime.
Atentie!
Pentru ca este vorba de spatii folosite sezonier si pentru a obtine o rezistenta cat mai indelungata cu atat mai importanta este, afara, alegerea pietrei naturale si a unor lucrari de calitate. Placarile de exterior nu sunt lucrari pe care sa le repetati prea des. In nci un caz de la un an la altul. Niste materiale sau lucrari neadecvate acestor spatii, plus ignoarea lor pe perioada iernii si expunerea la temperaturi joase le pot compromote iremediabil.
De ce sa riscati, asadar?