Roci maleabile, cu un aspect deosebit, sisturile, in special ardezia, se afla in topul pietrelor naturale preferate de arhitecti si constructori, datorita structurii lor aparte. Cu ardezie sau orice alt tip de sist se pot placa pe verticala si orizontala cele mai diverse suprafete. Iata patru tipuri de aplicatii speciale.
La sisturi atrage aspectul natural. Fiind un tip de roci metamorfice cu duritate remarcabila, dar cu o structura aparte, sunt adesea preferate in varianta cu muchii rupte sau in placi cu suprafata nefinisata. Astfel, sisturile permit obtinerea celor mai variate structuri orizontale, verticale si in panta.
Ardezia este un tip de sist argilos, ce se despica in fasii. Dincolo de utilitatea si de caracteristicile impresionante care o recomanda, ardezia personalizeaza si da viata conceptelor de design prin culorile in care se gaseste si prin usurinta cu care este integrata in acestea.
Placari verticale: pereti, baruri, pub-uri
Ardezia Multicolor Kund din colectia Algabeth folosita pentru lucrarea din imagini are avantajul ca vine cu o varietate coloristica ce permite jocuri de nuante si lumini. Data fiind suprafata nefinisata, coloritul placilor pare schimbator. Barul acestui restaurant si zidurile din spate ofera un ambient diferit, in functie de lumina naturala sau artificiala care cade pe suprafata lor.
Cu ardezia Multicolor Kund, nici o placare nu seamana cu alta, data fiind unicitatea coloristica a placilor. Se poate insa opta si pentru placi de culori similare, pentru o nuanta generala cu aparenta uniforma.
Acoperisuri de piatra
Ardezia era pe vremuri folosita din plin pentru acoperirea caselor. Astazi, se prefera materiale mai ieftine, un acoperis din piatra naturala fiind mai costisitor. Dar acoperisurile din piatra naturala dau un aspect de soliditate si confort unei case.
Nu doar personalitatea pe care o ofera constructiei, ci si calitatile de izolare si rezistenta in fata incendiilor sau intemperiilor fac ca ardezia sa fie preferata de proprietarii caselor pretentioase, cu stil.
Atentie, montarea ardezei pe acoperisuri se face cu echipe de profesionisti care au mai lucrat si cunosc necesitatile unei acoperiri de acest tip. Tehnica montarii placilor de ardezie este speciala, se face prin fixare in cuie, care pot sparge piatra daca nu sunt manuite de personal cu experienta. Tot echiap de profesionisti va va sfatui cum sa curatati acoperisul, la ce perioade, cand e cazul sa se inlocuiasca o tigla sparta etc., pentru ca orice tip de acoperire are nevoie de un alt fel de ingrijire.
Info util: Ardezia poate fi montata pe acoperisuri cu o inclinatie de minim 45°, pentru ca apa de ploaie si zapezile sa nu stagneze intre tigle. Piatra are nevoie sa se comprime sau sa se dilate, de aceea se va lasa un mic spatiu anume intre solzii acoperirii.
Nu in ultimul rand, atentie: tiglele metalice cu piatra naturala sunt de fapt tigle cu miez de otel si diverse alte substante in compozitie, ce au la exterior un strat de rasina epoxidica in care au fost integrate granule din piatra. Desi au alte calitati, ele nu sunt “din piatra” si nu ofera calitatile ecologice ale acesteia.
Piscina acoperita
Peretii placati cu sist Kavala fac din aceeasta piscina realizata pentru un client Algabeth un spatiu cu totul aparte. Duritatea sistului, temperatura si izolarea antiumiditate (completata de tratament) necesara unui atare spatiu sunt completate de aspectul natural si elegant.
Amenajari pentru gradini
Atat ardezia, cat si oricare sist creeaza niste alei de gradina perfect adecvate unui decor informal. In forme nefinisate, piesele de ardezie sunt ideale pentru o gradina rustica. Granitul este tot un tip de sist, iar duritatea acestuia este cunoscuta deja: el este piatra cea mai recomandata in exterioare, insa in spatii rustice se potriveste mult mai bine ardezia, cu foietajul ei specific si cu coloritul sau variat, de la gri si albastrui, la nuante de pamant – crem, bej, ocru.
La randul lor, gradinile formale, cu alei si plante perfect aliniate, pot beneficia de duritatea si frumuseata sisturilor, daca rocile sunt fasonate cu margini drepte. Nu doar aleile, ci si soclurile sau gardurile pot fi placate sau chiar construite din sist.
Placile nefinisate par direct desprinse dintr-un pesiaj montan, de aceea pot intra la fel de bine in ansambluri decorative cu fantani, curgeri de apa etc.
Sistul Kavala a fost folosit in aceasta lucrare pentru un client Algabeth in aproape toate spatiile exterioare: la alegerea arhitectului, placile au fost utilizate cu muchii rupte, pentru a oferi vilei un ambient specific zonelor deluroase.