Calcarele

Mituri si adevaruri despre cea mai utilizata roca in constructii si industrii diverse

Calcarele reprezinta o gama de roci foarte diversificate din punct de vedere al calitatilor fizice si aspect, prin urmare si aplicatiile pentru care sunt intrebuintate difera foarte mult. Utilizate in aproape toate industriile, sunt totusi folosite cu precadere in industria constructiilor, pentru ca din calcare se obtin nu doar elemente de zidarie sau placare, ci si materie prima pentru ciment (tocmai de aceea fabricile de ciment sunt adesea pozitionate in apropierea carierelor de calcar), var, ceramica, celuloza etc. Siderurgia si industria sticlei le folosesc, de asemenea, in masura semnificativa.

Adesea se vorbeste despre ele la plural, si nu la singular, tocmai pentru ca termenul de „calcar” are multe sensuri si este diferit inteles din punct de vedere tehnic. De exemplu, roca masiva, compacta, poate fi numita calcar, varianta cu o structura porfirica este numita “marmora” (cu toate ca marmorele adevarate din punct de vedere geologic sunt roci metamorfice), in timp ce roca poroasa e numita creta. De aici si ideea preconceputa care apare in randul necunoscatorilor cum ca calcarul este o roca moale,  ce nu poate fi utilizata in constructii din pricina lipsei sale de rezistenta. Duritatea ei insa variaza foarte mult de la o roca la alta. Este adevarat ca per ansamblu este mai putin dura decat alte roci, nici nu se poate compara cu granitul, marmura sau travertinul, dar compenseaza prin rezistenta buna la ciclurile inghet-dezghet (rezistenta asemenatoare cu cea a rocilor vulcanice) sau prin posibilitatea de a fi foarte usor compactat cand e vorba de lucrari de tasare sau specifice constructiilor de drumuri si poduri.

E adevarat si ca este o piatra mai ieftina, dar aceasta datorita faptului ca este foarte raspandita in natura, atat pe platourile continentelor vechi, cat si in muntii tineri. De asemenea, costurile cu transportul si logistica sunt mult mai mici, ceea ce il face o roca foarte potrivita pentru lucrari in care se intrebuinteaza cantitati mari, unde este nevoie de economii per suprafata.

Tocmai din cauza acestei varietati de calcare, cu proprietati fizice diferite, geologia are chiar o ramura speciala (Carbonatsedimentologia) care se ocupa numai cu studierea calitatilor si felului in care s-au format diverse tipuri de calcar.

Calcarul este compus în mare parte din calcite si aragonite. Mai poate avea urme de argile, dolomite, cuart, gips etc. Calcarul care conține un procent ridicat de argile este numita marna. Calcarul care are în proporții diferite elemente organice în compoziție este numit calcar bituminos.

Aplicatii si avantaje decorative ale calcarului

Ceea ce atrage la calcare este nuanta lor deschisa, care variaza de la alb si galbui la cenusiu deschis: din punct de vedere decorativ, aceste nuante vor oferi intotdeauna senzatia de spatiu, de luminos. Piatra de calcar pentru placari ofera insa si rezistenta, in pofida parerii generale despre ele. Atat in ceea ce priveste soclurile (braurile) caselor, cat si in ceea ce priveste trotuarele, sunt o recomandare importanta, mai ales data fiind rezistenta lor la ciclurile inghet-dezghet.

Maleabilitatea calcarelor le face foarte potrivite si pentru alte intrebuintari: decoratiunile din patra naturala, fie pentru gradina, fie pentru diverse monumente sau aplicatii arhitecturale sunt apreciate si des intalnite. Cioplitorii in piatra apreciaza acest material pentru culoarea si textura lui usor poroasa, rezistenta insa in timp. Fibra de sticla, metalul sau betonul nu se pot compara cu frumusetea pietrei naturale, ca sa nu mai vorbim de faptul ca sunt chiar mai scumpe decat aceasta.

Pe de alta parte, sa nu uitam de aplicatiile de masa: chiar proprietatile calcarelor le fac mult mai potivite pentru utilizari ample, pentru santiere mari care se doresc si economice. Pot fi utilizate in domeniul constructiei de drumuri, fiind folosite atat pentru straturile de fundatie, cat si pentru straturile de asfalt, calitatile lor fiind demonstrate chiar si pe strazi cu trafic auto intens. Agregatele din calcar pot fi intalnite in cele mai variate domenii: merita mentionat faptul ca acestea prezinta proprietati foarte bune de adezivitate, care permit reducerea necesitatii de a se folosi lianti si obtinerea unor compactari si portante optime.

In principiu, fiecare piatra vine cu avantajele si dezavantajele sale, dar in ceea ce priveste calcarele accesibilitatea, maleabilitatea si frumusetea sunt cele mai importante calitati. Casa Poporului si Arcul de Triumf din Bucuresti au fost placate cu calcare, asa ca este evident ca durabilitatea in timp a acestuia nu poate fi pusa la indoiala. In plus iata ca multi il prefera la lucrarile de anvergura, unde consumul de material e mare.

Comments are closed.