In primul rand, piatra este un material natural, deci ecologic, nu are emisii nocive si protejeaza sanatatea oamenilor, datorita compozitiei fizico-chimice (variabila de la un tip de roca la altul).
In al doilea rand, piatra este un material… cald. Da, atat metaforic, cat si realist vorbind, piatra are atribute favorabile mentinerii unui mediu calduros: valoarea estetica pe care o ofera spatiilor este completata de proprietatile sale termorezistente. Piatra naturala mentine caldura sau racoarea necesara la interiorul unei case, nu se incinge daca se afla la exterior (lucru pretios atat pentru pereti, cat si pentru pavaje, ganditi-va la caldura emanata de beton vara). Sa nu uitam ca, daca pe vremuri piatra era considerata un „conservant” al racelii, aceasta se intampla de fapt pentru ca rocile cedeaza greu caldura sau racoarea… Spre deosebire de trecut, astazi locuim in spatii incalzite, termoizolate si eficiente din punct de vedere termic, iar piatra nu face decat sa conserve acest confort.
Durabilitatea si rezistenta pietrei naturale sunt calitati binecunoscute: in functie de compozitie, fiecare tip de roca rezista mai bine decat placile ceramice la spargere, zgariere, diferente bruste de temperatura (rezistenta la ciclurile inghet-dezghet), raze UV. Unele dintre rocile naturale sunt insa mai sensibile la patare cu substante acide sau uleiuri, de aceea nu s epotivest in medii industriale, iar o buna ingrijire (stergere) este importanta pentru a li se conserva aspectul estetic.
Rezistenta la umezeala face ca piatra sa fie favorita in spatiile cu umiditate ridicata. La noi acasa, bucatariile si baile pot beneficia cel mai bine de pe urma placarilor cu marmura, granit sau travertin. De fapt, in preistorie, exact din acest motiv piatra a inceput sa fie folosita in scop constructiv: pietrele erau imbinate pe podelele locuintelor pentru a tine la distanta umezeala din sol si pentru a feri colibele sau pesterile de apa adunata in urma ploilor. De asemenea, vaporii de apa de la exterior sau interior nu pot traversa piatra, condensand pe suprafat acesueia in caz de diferente de temperatura. Astfel, orice zid de piatra sau protejat de o placare din piatra naturala este mai putin expus condensului si mucegaiului.
Rezistenta la eroziune (praf, vant) si la trafic intens este remarcabila. Nu e de mirare ca piatra naturala a reprezentat timp de mii de ani materialul de pavaj preferat al omenirii.
Daca cineva pretexteaza ca varietatea culorilor pietrei este limitata si nu ofera posibilitatile de finisaj ale materialelor moderne, se insala: piatra are o multitudine de nuante si forme, iar marmura este cu adevarat o dovada a acestei calitati.
Nu in ultimul rand, e vorba de materiale accesibile ca pret, in pofida unei pareri cvasi-generale care asociaza ideea de piatra naturala cu opulenta cladirilor Antichitatii si Evului Mediu.
In fine, confortul estetic reprezinta o calitate esentiala: daca suntem inconjurati de piatra naturala si lemn, avem un sentiment placut, indiferent ca ne aflam intr-un mediu rustic sau modern. Siguranta si protectia, stari firesti pe care le resimtim in prezenta unor materiale.