Spre deosebire de ce cred majoritatea oamenilor, curățarea și întreținerea marmurei nu este o treabă dificilă deloc. Chiar dacă procesul de întreținere implică, de cele mai multe ori, o rutină pe care trebuie să o formezi, îți vei da seama rapid că aceasta este foarte simplu de urmat.
Dacă îți dorești ca plăcile de marmură să își păstreze cât mai mult timp aspectul inițial și să fie strălucitoare tot timpul, trebuie să fii foarte atent atât la substanțele pe care le folosești pentru a curăța marmura, cât și la substanțele pe care le verși din greșeală. Să vedem în continuare ce e bine să faci și ce bine să nu faci pentru a avea tot timpul marmură la fel de curată ca în prima zi.
E bine să aplici un strat sigilant pentru a nu permite lichidelor vărsate să se infiltreze în suprafața pietrei. Acest sigilant trebuie aplicat cu regularitate, deoarece în timp efectul acestuia începe să scadă. De obicei se aplică o dată la un an sau o dată la doi ani.
E bine să cureți rapid orice lichid vărsat. Marmura este un material destul de sensibil, iar suprafața sa este poroasă. Dacă lichidul rămâne vărsat mult timp pe suprafața pietrei, sunt șanse mari ca marmura să rămâne pătată, chiar și atunci când porii pietrei sunt perfect etanșați.
Nu e bine să te așezi pe blaturile din marmură pentru că nu sunt la fel de flexibile și rezistente ca blaturile de granit. Pe lângă faptul că poți deteriora blatul, există și riscul să te accidentezi deoarece sunt foarte alunecoase. Pentru curățarea mobilierului folosește o mică scară.
Nu e bine să folosești agenți chimici al căror efect nu îl cunoști. Folosește doar substanțele de curățat special recomandate pentru materialul pe care îl ai, în cazul de față marmura. Suprafața acesteia poate fi ușor compromisă de detergenții din comerț.
Te așteptăm și săptămâna viitoare pe blogul nostru pentru a afla mai multe informații despre pietrele naturale. Până data viitoare, verifică rubrica marmură a magazinului Stona.