Piscina, in randul arhitectilor, nu este considerata un obiect izolat, a carei constructie este determinata de scop. Desi utilizatorul final considera ca are nevoie de o pisicina pentru a inota sau cel mult pentru a se racori in ea, piscina este un element de compozitie, arhitectural definitoriu pentru ambient si stil. Piatra naturala este materialul cel mai potrivit pentru aceasta.
La constructia unei piscine pot fi luate in calcul mai multe tipuri de arhitectura, care sunt complet interdependente. In primul rand, e vorba de o arie utila, dar si de una definitorie pentru estetica ambientului. Constructiv vorbind, piscina are cerinte tehnice specifice, contand si materialele alese, iar intretinerea ei trebuie, de asemenea, luata in calcul inca din perioada de proiectare.
Zona din jurul piscinei este una dintre cele mai importante spatii de exterior. Nu doar ca aceasta este punctul de atractie unde se aduna toata lumea, ci de asemenea are un rol cheie în definirea personalitatii și stilului ambientului. Exista o varietate de materiale artificiale și naturale ce pot fi folosite pentru amenajarea piscinelor, dar cele din piatra naturala sunt de neinlocuit.
Este important, cu toate acestea, sa se tina cont de faptul ca, pentru ca piatra naturala sa-si pastreze frumusetea in jurul unei piscine, ar trebui sa fie tratata cu un izolator omologat, astfel incat să poată face fata schimbărilor meteorologice, produselor chimice folosite la piscina si traficului. Piscina se construieste de obicei primavara. In jurul lunii februarie se fac ultimele contracte si se incep lucrarile. O replacare a spatiului exterior piscinei, desi nu este imposibila, ar fi inconfortabila si poate ridica probleme tehnice, de aceea decizia de a alege piatra naturala e mai bine sa fie facuta inca din faza de proiectare. Cu siguranta, nu veti regreta aceasta alegere, a carei calitate garanteaza, in cazul unei lucrari bine facute, o durabilitate si longevitate net superioara altor materiale.
Iata cateva dintre cele mai populare tipuri de piatra naturala, dintre care puteti alege, in functie de modul in care va fi utilizata piscina, dar si de stilul arhitectural al spatiului.
- Travertin
- Travertinul este unul dintre cele mai populare materiale folosite pentru construirea piscinelor de lux. Reputatia acestui material este cunoscuta inca din antichitate. Astăzi, materialul este la fel de mult apreciat de catre constructorii de piscine, in pofida naturii sale poroase. Golurile pot fi umplute sau lasate ca atare, apa absorbita neafectand sturcuta materialului. Travertinul rezista foarte bine la toate tipurile de conditiile meteorologice, inclusiv ciclurile ingheț / dezghet, de aceea se potriveste in orice tip de clima. De obicei extras din cariere din Turcia, Italia, Iran, Mexic travetinul are nuante de pamant: ocru, maroniu deschis, culaorea fildesului, maro si auriu. Aspectul sau este luxos si deosebit de al altor roci.
- Ardezie
- Ardezia este un alt tip de piatra naturala pe care constructorii o folosesc de secole in amenajarile de exterior. Grea și durabila, roca de ardezie este usor de instalat si poate fi taiata in placi de diferite lungimi si latimi. Culorile ei variaza intr-o larga paleta, de la negru inchis si maro, la rosu, ruginiu, purpuriu, verde, pana la albastru-gri. O roca atractiva pentru cadre naturale si spatii traditionale.
- Calcar (limestone)
- Calcarele sunt materiale cu proprietati foarte diferite de la o careira la alta, iar rocile de proveninenta calcaroasa pot fi de la foarte moi, la foarte dure. Pentru piscine se vor folosi calcarele pentru constructii, care pot fi taiate in placi, dure, rezistente. Acestea au o longevitate ridicata si isi mentin frumusetea zeci de ani, indiferent de vreme. Mulți designeri de pisicine nu vor folosi placari exterioare in jurul piscinei doar din acest material, ci il vor combina, pentru a profita de aspectul sau solar, luminos.
- Calcarul pentru constructii poate tolera schimbarile meteorologice extreme si rezista la trafic intens. Culorile sale merg de la gri si albastru, la cafeniu, maro si roz. Placile pot fi taiate intr-o varietate de forme si dimensiuni, ceea ce le face o alegere potrivita pentru a continua utilizarea lor pe terase si gradinile adiacente piscinei.
- Gresie
- Gresia are in compozitie granule de cuarț care ii dau nuante de brun deschis sau rosu. Foarte rezistenta, gresia este piatra ideala pentru piscine unde se doresc tonuri dramatice de culoare si textura. Designerii aleg gresia in special deoarece, chiar daca e vorba de o cantiate mare de material, nu au un interval de colorit prea variabil. Coloritul este destul de uniform de la o placa la alta atunci cand materialele provin din aceeasi cariera.
- Granit pentru piscine
- Granitul este una dintre cele mai grele pietre naturale, motiv pentru care designerii de piscina il aleg atunci cand cauta un aspect “consistent”, dar si o durabilitate si duritate care pot sa reziste testului timpului. Deoarece in compozitia granitului intra in principal cuart, roca este de obicei inchisa la culoare, are o usoara stralucire si respinge apa. Pardoselile de granit sunt perfecte pentru designul spatiului de la piscina, din toate punctele de vedere, atat ca rezistenta la umiditate, trafic si ciclul inghet/dezghet, cat si ca estetica. Coloritul natural si aspectul sobru il face, de asemenea, o alegere buna pentru un cadru elegant, dar si pentru spatii traditionale.
- Se poate utiliza, de asemenea, in continuitatea spatiilor exterioare, terase, gradini, foisoare etc. datorita calitatilor sale constructive de exceptie.
In imagini, amenajare exterioara de piscina, realizata cu materiale ALGABETH SGI:
- Travertin Rustic 45,7×30,5×1,2 cm mat (chituit, pentru a umple golurile specifice travertinului)
- Calcar Scapitat Beige 22x8x1 cm