Deși o parte din atractia pe care o emana piatra naturala depinde de frumusetea ei, este important sa iei in considerare alti cinci factori inainte de a alege coloritul, finisajele si taieturile care vor da aspectul estetic. Iata primele cinci lucruri la care sa te gandesti inainte, impreuna cu arhitectul sau echipa responsabila de proiect.
- Dimensiunea placilor. Desi piatra naturala poate veni si sub forma de lastre, sculpturi si blaturi, cel mai adesea in lucrarile casnce se efectueaza montaje cu placi. Alegerea dimensiunii potrivite a acestor placi este un factor important atunci cand achizitionam piatra naturala. Ca regula generala, dalele de piatra mici sunt ideale pentru utilizarea pe pereti, in timp ce pe pardoseli se potrivesc placile mai mari. Nu uita ca pe jos se pot si combina placi de diverse dimensiuni: se poate lucra chiar si la scara mare, cum se intampla in interioarele stil, cu lastre de piatra inconjurate de placi minuscule, montate in mozaic.
- Caracteristicile tehnice. Posibil cel mai important aspect la alegerea de piatra naturala este verificarea caracteristicilor tehnice și in ce masura acestea sunt adecvate spatiului sau mediului in care va fi montata piatra. De exemplu, daca se foloseste marmura in baie, va trebui verificat daca roca este adecvata pentru utilizare intr-o zona umeda. Se va urmari atat finisajul (textura suprafetei, care poate deveni alunecoasa daca este lustruita fin), cat si daca piatra este tratata pentru a-si spori rezistenta la umiditate. De asemenea, marmura poate fi mai dura, potrivindu-se chiar pentru blaturi de bar sau de bucatarie, ori mai putin dura, buna pentru placari verticale. Daca se utilizeaza piatra naturala intr-un spatiu exterior, verifica-i rezistenta la inghet.
- Montajul. Piatra naturala este un material care va trece cu brio testul timpului, dar va face acest lucru si daca ii dai o mana de ajutor avand grija la lucrarile de montaj. Oricat de buna ar fi calitatea pietrei, o lucrare slaba iti poate sabota durabilitatea placarii si, in doar cativa ani, sa te vezi nevoit sa o refaci. (Din fericire, piatra naturala poate fi refolosita in mare parte). Alege doar montatori autorizati, cu experienta. S-ar putea sa vina chiar cu idei la care nu te-ai fi gandit pentru: scurgeri (pavele de alei, balcoane, cazi de dus) borduri, pante, solutii anti-alunecare, protectii la inghet, montare uscata pe structuri metalice din cauza particularitatilor cladirii etc.
- Intretinerea si curatarea pietrei. Daca vrei sa pastrezi frumusetea pietrei, va trebui sa iti asumi ca poti avea grija de ea. Desi piatra naturala nu are mari nevoi de intretinere, exista cateva precautii in fata riscurilor de patare sau zgariere. Solutiile acide, cola, otetul, scumul de tigara, vinul si vasele fierbinti pot pata piatra, in special marmura. De asemenea, rocile pot fi zgariate accidental. Utilizarea solutiilor potrivite, stergerea rapida atunci cand curge ceva pe ea si evitarea taieturilor direct pe piatra sunt de cele mai multe ori suficiente pentru a o proteja. Nu lasa obiecte metalice pe piatra, mai ales in spatii exterioare sau expuse la umiditate, rugina pateaza si ea piatra naturala. Mai poti verifica, atunci cand comanzi piatra naturala, daca este sigilata corespunzator cu o solutie de protectie si daca vei avea nevoie de un produs special de curatare.
- Pretul
Desi pentru multi aceasta este primul considerent de care tin cont, economia la pret ar trebui sa vina abia pe locul al cincilea, din simplul motiv ca toate costurile implicate (materiale, transport si manopera) vor reflecta fidel durabilitatea lucrarii. Orice investitie initiala mai mare inseamna costuri mai mici pe termen lung si, invers, un cost mai mic poate insemna calitate scazuta la manopera sau materiale. Cauta un antreprenor care are experienta in placari cu piatra naturala, deoarece aceste lucrari sunt mult mai complicate decat cele de montare de placi ceramice si din portelan. Vorbeste cu furnizorul piatra naturala despre tipul de substrat necesar, și asigurati-va ca firma de știe ce se cere de la ei.
Vrei mai multe sugestii? Vezi galeria noastra!
Daca pur și simplu nu sti de unde sa incepi, intra pe pagina noastra de materiale si vezi acolo, in functie de fiecare roca in parte, caracteristicle tehnice si coloritul produselor disponibile. Nu uita ca venaturile, granulatiile si nuantele pot varia de la un set de placi la altul, asa ca inainte de o comanda ferma cere mostre sau vino sa vizualizezi produsele.