De câte ori nu ți s-a întâmplat să descoperi un domeniu nou și să ai foarte multe întrebări legate de el? Ei bine, clienții și colaboratorii noștri trec prin asta tot timpul, așa că am luat cele mai întâlnite întrebări ale acestora, am răspuns la ele, iar apoi le-am sumarizat într-o serie de articole. Astăzi, îți prezentăm cel de-al treilea articol din serie.
„De ce nu putem avea toate tipurile de piatră naturală prezentate în cataloage? Cum pot fi sigur că voi primi piatra naturală pe care am ales-o?”
Catalogul reprezintă doar primul pas în procesul de alegere a pietrei naturale. După analizarea cataloagelor, trebuie să soliciți o mostră reală din piatra naturală. Dacă alegi piatră naturală pentru un proiect de mari dimensiuni, poți urma o serie de proceduri suplimentare. După ce ai obținut o mostră de dimensiuni reduse, poți solicita furnizorului să îți prezinte o gamă succintă a respectivei varietăți de piatră naturală pentru a putea fi astfel mai bine informat cu privire la varietățile la care vă puteți aștepta. Apoi este important să obții caracteristicile tehnice ale pietrei naturale. Poți solicita mostre de dimensiuni mai mari pentru a înțelege mai bine cum va arăta proiectul final. Dacă este posibil, în unele cazuri, o vizită la cariere și fabrici se poate dovedi utilă și informativă. Deseori, se realizează o machetă la locul furnizării sau pe șantierul de construcții. În cele din urmă, ar putea fi necesare activități de control al calității sau inspecții pe șantierul de construcții. Aceste proceduri sunt adesea adaptate în funcție de dimensiunea proiectului și de țara în care proiectul este realizat.
„Mostra de piatră este o reprezentare exactă a pietrei?”
Mostrele prezintă caracteristicile fizice ale pietrei doar cu titlu de referință. Fiind un produs natural, firește că asemănarea perfectă nu poate fi garantată. Pot exista variații de culoare și model. Dacă ai posibilitatea, încearcă să vezi o placă de dimensiuni mari sau mai multe plăci de piatră – astfel vei obține o imagine mult mai precisă a materialului la care te poți aștepta. Tehnologiile moderne simplifică acest proces – imaginile cu rezoluție înaltă pe care le poți vedea pe tablete sau telefoane îți pot oferi o idee concretă asupra materialului la care te poți te aștepta.
„Care sunt diferitele tipuri de finisaje pentru piatra naturală?”
Există o varietate amplă de finisaje, care facilitează accentuarea frumuseții pietrei naturale și vizează o anumită utilizare. Unele dintre acestea sunt șlefuire, honuire, ferăstruire, tăiere cu disc diamantat, buciardare, fiamare, învechire, periere, efect mătăsos (cu sau fără luciu), finisare piele naturală, antichizare, despicare, etc. Inovațiile constante în acest domeniu ne permit să utilizăm noi finisaje pentru diferite tipuri de piatră. Proprietățile fiecărei pietre definesc finisajele ce pot fi utilizate și schimbările ce se pot produce în aspectul estetic al materialului.
„Care sunt diferitele dimensiuni recomandate pentru piatra naturală?”
Dimensiunile depind de utilizarea pietrei. Sunt disponibile în piață mozaicuri de dimensiuni reduse – 1 cm x 1 cm. Dar există și plăci de piatră de 1,20 m x 1 m sau mai mari. Dimensiunile cel mai des utilizate sunt: 60 x 30 cm, 60 x 60 cm, 120 x 60 cm. Arhitectul poate stabili dimensiunea proiectului. Dimensiunile recomandate de producători nu se bazează doar pe criterii estetice, ci și pe dimensiunea blocurilor extrase din cariere și pe optimizarea sistemelor de producție din fabrici pentru a avea pierderi minime de material.
Citește în continuare blogul Algabeth pentru a afla răspunsul la și mai multe întrebări și, nu uita, apelează la unul dintre consultanții noștri pentru orice ce fel de lămuriri suplimentare. Pe săptămâna viitoare!