Decizia de a achizitiona piatra naturala pentru propria locuinta necesita atentie la o serie de detalii care nu sunt luate in calcul in cazul altor tipuri de acoperiri. O alegere buna depinde de tipul de aplicatie, de spatiul in care va fi utilizat materialul, de tipul pietrei naturale, determinand si finisajele acesteia. Un architect v-ar recomanda sa va puneti urmatoarele intrebari inainte de a alege.
Piatra pentru finisaje de interior este un material care, spre deosebire de orice produs standardizat sau fabricat, are culori variabile si caracteristici fizico-chimice diferite, in functie de cariera din care provine. Prelucrarea si debitarea pietrei o poate standardiza ca forma, dar nu aduce intotdeauna si o unitate coloristica perfecta si nici chiar dimensiunile extrem de precise pe care le da, in alte cazuri, fabricarea si turnarea in matrite. Dar tocmai aceasta calitate face ca piatra naturala sa fie atat de cautata: nu doar ecologica si durabila, ea ofera o estetica speciala. Estetica este obtinuta datorita acestor mici variatii de forma si culoare, ceea ce face ca nici un interior sa nu semene cu altul. Ea da unicitate unei acoperiri si creeaza interioare inspirate. Deseori, piatra pentru acoperiri este doar debitata, dar neprelucrata, tocmai pentru a reproduce cat mai fidel natura. Care sunt reperele cele mai importante atunci cand alegeti materialul potrivit?
- Care va fi grosimea placilor de piatra? Placile pentru placarile de interior, la pardoseli si pereti, trebuie sa aiba intre 1 si 2 cm grosime. Un blat de lucru poate fi atat placat, cat si obtinut dintr-un bloc intreg. Placile pentru acesta pot fi de 2-3 cm grosime, in timp ce blatul poate depasi aceasta dimensiune, iar reperul este rezistenta mobilierului la greutatea placii. Una dintre problematicile lucrarii de placare poate fi data de diferentele de grosime de la o placa la alta, de aceea lucrarea trebuie efectuata cu atentie deosbita la amestecul placilor si masuratorile de nivel.
- Există fisuri in placi? Placile trebuie verificate la primire, iar cele care au fisuri trebuie folosite in zonele cel mai putin solicitate ale placarii (colturi) sau chiar date deoparte. Desi sistemul de transport este foarte bine pus la punct (in cazul nostru, cu siguranta), iar placile sunt protejate eficient, verificarea se dovedeste o prudenta necesara inainte de lucrare. O fisura este un punct slab in piatra naturala, de obicei vizibil ca o crapatura de dimensiunile unui fir de par. Atentie sporita pentru a nu pune astfel de piese in zone in care aplicatia trebuie sa fie puternica, cum ar fi in jurul unei chiuvete sau pe o consola pentru blat de lucru.
- Ce cantitate de piatra veti comanda? Placile de piatra fragila sau mai subtiri se pot rupe in timpul taierii, ceea ce inseamna ca se anticipeaza mai multe resturi si pierderi decat la alte tipuri de placari. Daca de obicei pentru pardoseala se prevad pierderi de 5 pana la 10 la suta din cantitatea comandata, in cazul pietrei se pot aduga 15-20 de procente. Partea buna este ca deseurile, in acest caz, pot fi refolosite, reciclate sau chiar revandute, pentru pietris sau conglomerate in alte materiale de constructii.
- Ce tip de finisaj va doriti? Cel mai adesea suprafetele de piatra sunt lustruite sau slefuite. Ambele tipuri de finisaj ofera luciu, iar textura obtinuta este fina, placuta la atingere. O serie de metode de lucru permit insa si obtinerea de suprafete cu texturi mai aspre. Buciardarea, fiamarea si sablarea (cititi despre acestea in articolul “Piatra naturala si notiuni de finisare a suprafetelor”) minimizeaza reflexiile si ofera, in plus si protectie la alunecare. In schimb, zonele pe care exista risc de patare sunt mai protejate daca sunt finisate cu luciu. Porozitatea redusa impiedica astfel patrunderea lichidelor in piatra si prin urmare micsoreaza riscul de patare. In bucatarii si bai, pe jos, alegerea poate fi complicata, existand si risc de patare, dar si de alunecare. Alegerea depinde de stilul de viata si de gustul personal, dar recomandarea este ca mai degraba aceste suprafete sa fie protejate de riscul de alunecare si curatate frecvent.
- Sunt mostrele suficiente pentru a va face o parere? Mostrele care pot fi trimise inainte de comanda finala sunt orientative, dar o singura placa sau doua nu sunt suficiente ca sa va dati seama cat de bine se va potrivi placarea in casa. Pentru ca piatra este un material natural, aceasta poate varia coloristic sau și in multe alte feluri. Dacă se poate, cereti probe de 5 pana la 10 bucati, pentru a crea un mini mozaic sau faceti o vizita la depozit sau la furnizor.
- Aveti nevoie de un blat de lucru? Blaturile sunt uneori destinate unor suprafete destul de mari. Ele se intind pe deasupra masinilor de spalat, a dulapurilor, servind ca suprafete de lucru, dar si ca mese si baruri. Unele materiale au prevazute dimensiuni maxime, iar furnizorul, care cunoaste durabilitatea si specificatiile tehnice, poate recomanda pentru suprafetele prea mari o combinatie de solutii cu piatra de variate feluri. Suporturi, console, bretele de otel ascuns, care sa sprijine blatul, pot fi recomandate in cazul lucrarilor mai complicate. Vorbiti cu proiectantul.
- Ce tip de piatra alegeti? Pietrele naturale au o mare varietate de caracteristici fizice. Porozitatea sau indicele de refractie al unei pietre anume este important pentru lucrare. Calcarele si marmura sunt mai poroase decat altele si se pot pata mai usor cu vin sau cafea. Unele pietre sunt mai moi, in timp ce altele precum granitul sau travertinul sunt mai dure si mai rezistente la zgarieri. Ganditi-va deci la spatiul in care va fi folosita piatra si alegeti unul dintre materialele cu rezistenta adecvata.
- Cat timp va rezista piatra? Raspunsul la această întrebare depinde si de lucrare, si de material, dar si de stilul de viata al familiei: cat de solicitata este o suprafata? Cat de des va fi curatata ea? Granitul unui blat de lucru poate ramane curat decenii intregi, fara urme de zgarieturi sau pete, in timp ce calcarele pot fi mai usor patate si apare necesitatea de a le schimba in cativa ani, daca nu sunt ingrijite. Intr-o familie in care se varsa frecvent cafea, vin sau se gateste mult in bucatarie si produsul nu este intretinut cu solutii adecvate, calcarele nu sunt recomandate. Intr-o bucatarie unde se gateste putin si unde curatenia este intretinuta, marmura este o solutie foarte buna, la fel si onixul. In spatiile exterioare casei, granitul si travertinul sunt rezistente la trafic intens, dar si la intemperii, in schimb ardezia este mai recomandata pentru alei de gradina cu trafic normal.
- Sa fie sigilata piatra sau nu? Sigiliarea pietrei naturale implica un proces de etansare, adica o masura de suplimentara luata impotriva decolorararii si care da si stralucire pietrei. Cu ajutorul ei, finisajul va fi mai aspectuos. Produsele de etansare utilizate in industria pietrei naturale sunt impregnate in material si actioneaza ca un agent de respingere. O pata va fi mai usor de sters si nu va ajunge in profunzimea pietrei. Sigilarea face materialul mai rezistent pe termen lung, dar multe pietre nu au nevoie de etansare. In zonele cu risic ridicat de patare, folositi etansarea, dar asigurati-va ca substanta folosita nu este toxica. Cu atat mai mult cu cat piatra o alegeti tocmai pentru ca va asigura un mediu sanatos, ecologic si natural in locuinta.
- Ce colorit si material va doriti? Tineti cont ca desi cumparati o culoare care arata la lumina zilei intr-un anumit fel, piatra va arata altfel la lumina artificiala. Aceasta este in general o calitate, gratie efectului surpinzator si a valentelor pe care le poate da piatra unei incaperi. Pietrele sunt folosite tcomai pentru efectele lor variabile, iar o alternanta de culori, umbre si lumini va crea efecte neasteptate si placute. Uneori insa se doreste crearea unei suprafete uniforme cromatic si cu efect calculat, asa ca tot mostrele vor fi cele mai bune repere.