Cum arata ardezia vazuta de un designer?

Piatra naturala este un material nu doar versatil, durabil si distinctiv de celelalte materiale de constructie, ea reprezinta o adevarata sursa de inspiratie pentru designerii si arhitectii care stiu ca pot iesi din multime folosind un simplu bloc de piatra pentru o lucrare unicat. Am spune noi ca nici macar nu conteaza ce tip de roca ar alege. Pentru ca fiecare bucata de piatra naturala este unica.

Un exemplu aparte in sprijinul acestei idei il constutie colectia Samt Rau, o colectie de designer semnata Natalie Weinmann, o tanara designer care locuieste actualmente in Hamburg. Cele trei piese din colectia ei sunt realizate din piatra naturala si din lemn masiv de stejar. Intrebuintarea pieselor este lasata la latitudinea celui ce le achizitoneaza. Pentru ca fiecare poate vedea un alt potential al acestui mobilier (sau, de ce nu?, obiect decorativ) atat de original.

Fotografii de Natalie Weinman in galeria de mai jos:

Desi obiectele create de Natalie au fost numite simplu “banca”, “masa” si “suport de ziare”, cumva datorita functiilor primare pe care le pot avea aceste obiecte, Natalie Weinmann isi descrie colectia Samt Rau ca pe un set de „blocuri eratice”. In traducere libera, aceasta inseamna pietre sau bolovani care difera de rocile obisnuite din mediul inconjurator. Din punct de vedere geologic, un bloc eratic este “un fragment de roca dura, de mare volum, transportata de ghetari la mari distante si depus in regiuni cu care nu are nimic comun din punct de vedere geologic” (cf. dex).

Denumirea data de Natalie este cea mai potrivita pentru a sublinia unicitatea creatiilor sale si faptul ca sunt distinctive si fata de mediul in care sunt puse (atragand atentia asupra lor). La fel, sunt distinctive si fata de alte tipuri de mobilier. „Poti gasi un milion de metode sa folosesti un bloc eratic,” spune ea. „Sa stai pe el, sa te sprijini de el, sa te intinzi pe el… Depinde doar de imaginatia ta, deoarece blocul nu este special conceput pentru un singur scop.”

Banca din colectia Samt Rau a fost realizata dintr-o lespede mare de ardezie, fixata pe doua grinzi de lemn lungi. Suprafata a fost lasata partial neslefuita, ca si cum un fragment de roca abia iesit din pamant s-a fracturat de-a lungul placii, lasand la vedere straturile minerale. În celalalt capat, banca este slefuita si lustruita, cu un finisaj ce pune in valoare versatilitatea ardeziei, dualismul la fel de frumos in ambele situatii.

„Imi place complexitatea lucrului cu piatra naturala. Aspectul acesteia este solid, impunator, dar in acelasi timp elegant si cu un efect calmant”, mai spune Weinmann. „Piatra naturala este foarte rar previzibila, nu stii niciodata cum se va comporta atunci cand este prelucrata si trebuie sa stii cum sa gasesti frumusetea din ea.”

Ardezia arata foarte natural si solida, cu suprafata sa fragmentata, dar, in acelasi timp, daca este prelucrata in mod correct, ea dezvolta un aspect cu totul pretios.”

Masuta a fost realizata dintr-o bucata de ardezie mai mica, folosindu-se aceleasi doua tipuri de finsaje ale suprafetelor. O piesa circulara din lemn de stejar lustruit, inserat chiar intr-un colt al marginii de sus, devine astfel tablia unei mese nonconformiste.

„Am folosit stejarul din doua motive. Pe de o parte, este tot un material natural, ca si piatra, care creste cu niste modele imprevizibile. Iar modelele lemnului apar, la fel ca si la piatra, atunci cand materialul este prelucrat”, a spus designerul. „Pe de alta parte, stejarul este plin de vitalitate, placut vizual si la atingere. Lemnul in culori calde este combinat cu innegurata ardezie, pentru a obtine un obiect perfect echilibrat, complet.”

Suportul de ziare este realizat dintr-o bucata de ardezie de acelasi fel, in care s-a inserat o alta piesa de lemn, patrata, din acelasi tip de stejar. Unghiul ascutit creeaza o fanta care aduce cu causul unui suport de ziare.

Ardezia a fost extrasa dintr-o cariera din Germania și a fost taiata cu ajutorul unui fierastrau circular. Cu același fierastrau s-au creat sloturile pentru insertiile pieselor de stejar. Piesele din lemn au fost realizate de catre un tamplar.

„Sper ca oamenii vor vedea frumusetea pietrei care este pastrata in mod natural de catre aceste obiecte”, mai spune Weinmann. „Imi place felul in care oamenii sunt surprinsi si fascinati de senzatiile tactile pe care le ofera suprafetele acestea diferite, atunci cand ating obiectele. Acest lucru este ceva ce nu se poate vedea in imagini, ci se poate doar experimenta.”

Samt-Rau este o colectie creata de Natalie Weinmann, pentru lucrarea sa de masterat la State Academie of Fine Arts, Stuttgart, Germany.

Traducere si adapatare dupa Deezeen.com

(http://www.dezeen.com/2014/09/07/samt-rau-slate-multipurpose-furniture-natalie-weinmann/

Comments are closed.