Cum sa mentii si sa cureti un semineu din calcar

Apărut cu sute de ani în urmă, șemineul a încălzit timp de secole mâinile, dar mai ales inimile fericiților săi posesori. Astăzi, șemineul reprezintă în adevărat icon în design-ul interior și este disponibil într-o gamă extrem de largă de modele și materiale. În articolul de astăzi ne vom opri puțin asupra șemineurilor din calcar, deoarece sunt cel mai des întâlnite datorită raportului excelent calitate-preț.

Spre deosebire de trecut, atunci când principalul său scop era să ofere căldură, în ziua de azi șemineul a căpătat mai mult un rol estetic decât unul funcțional, tocmai de aceea este considerat una dintre cele mai bune investiții pe care le poți face unei construcții. Cu toate acestea, în ciuda acestei treceri, de la sursă de căldură la provider de confort, putem afirma cu certitudine că șemineul și-a păstrat aceeași valoare în ochii oamenilor, ba din contră, a crescut.

Cum să menții și să cureți un șemineu din calcar

Așa cum probabil deja ai ghicit, în articolul de astăzi vom puncta principalele lucruri pe care trebuie să le știi despre întreținerea unui șemineu construit din calcar. Întreținerea lui periodică este un aspect de care trebuie să te ocupi constant, deoarece este singura soluție prin care șemineul își păstrează valoarea de la an la an.

cum-sa-mentii-si-sa-cureti-un-semineu-din-calcar-2

Protejarea șemineurilor din calcar împotriva petelor și a zgârieturilor

Calcarul, din cauza compoziției sale chimice, este o piatră moale cu capacitate mare de absorbție a lichidelor. În consecință, acesta reține rapid petele și se poate zgâria foarte ușor. Pentru a-ți proteja șemineul din calcar, e recomandat să iei câteva măsuri de precauție:

  • Evită folosirea accesoriilor de curățat care au o suprafață abrazivă pentru că suprafața calcarului este destul de delicată, iar dacă asupra lui nu s-a aplicat niciun strat protector, atunci mai mult ca sigur vor apărea zgârieturi. Folosește o lavetă fină sau un burete moale.
  • Utilizează doar produse de curățat pe ale căror etichete se poate citi că sunt recomandate de producător pentru curățarea calcarului. Evită substanțele acide sau corozive. În cazul în care trebuie neapărat să cureți șemineul, dar nu ai la îndemână o substanță specială, folosește apă caldă.
  • În procesul de curățare al petelor, folosește mișcări circulare asemănătoare cu cele folosite pentru curățarea petelor de pe geamuri. Eliminarea unei pete poate să te coste destul de mult timp, în funcție de substanța care a provocat pata, dar oricât de mult ar dura, nu folosi agenți chimici duri.

Sfaturi suplimentare

  • Nu pune niciodată o vază cu flori sau un alt vas care conține apă deoarece pot lăsa o pată maro pe suprafața calcarului. Pată care, din păcate, de cele mai multe ori, este imposibil de curățat.
  • Nu lăsa niciodată materialul combustibil al șemineului, precum lemnele sau cărbunii, să atingă marginea de calcar a șemineului, deoarece pot provoca zgârieturi severe. Aceste lucru este valabil și în cazul ustensilelor metalice.

Acestea sunt doar câteva sfaturi pentru întreținerea unu șemineu din calcar. Dacă ți-am stârnit interesul pentru acest produs, te așteptăm pe www.algabeth.ro unde poți solicita o oferă personalizată. De asemenea, îți recomandăm și unul dintre articolele noastre precedente „5 dintre cele mai comune mituri despre marmură și calcar”.

Comments are closed.