Avantajele majore ale pietrei naturale
Glafurile sunt, tehnic vorbind, piese orizontale din materiale diverse care creeaza un suport in partea de jos a ferestrelor, la golurile de interior ale acestora. In timp, tot „glafuri” a inceput sa li se spuna si pieselor din exterior, adica pervazului sau partii de jos a unei nise in perete, uneori chiar elementelor orizontale de mobilier din interiorul unui gol oarecare. Rolul glafurilor este, asadar, in mare masura estetic, chiar daca oricine stie ca au si o oarecare functie practica, pentru ca pe acestea se pot depozita obiecte. De pilda, pe glafurile ferestrelor poate fi pozitionat un ghiveci sau un obiect decorativ.
Constructiv, glafurile au rolul de a asigura finisajul pentru imbinarea dintre doua elemente diferite de constructie (perete – freastra; zid vertical – blat orizontal). Aceasta imbinare trebuie sa arate ingrijit, dar sa fie si in acord cu restul finisajelor din incapere. Nu in ultimul rand, trebuie sa asigure o rezistenta la fel de mare ca si cea a zidariei in sine: inlocuirea unui pervaz sau a unui material ce imbraca o nisa nu este genul de lucrare care se repete prea des intr-o viata.
Desigur, materialele din care sunt alcatuite glafurile variaza in functie de ambient si de stil, exterior sau interior, insa cum specialitatea noastra este piatra naturala si cunoscand indeaproape avantajele aduse de aceasta, o consideram una dintre cele mai potrivite alegeri pentru astfel de detalii constructive. In primul rand, marmura, granitul, travertinul, onixul si alte pietre au o varietate atat de mare de culori incat nu exista interior sau stil care sa nu poata fi completat si imbogatit din punct de vedere estetic cu ajutorul glafurilor din piatra.
De asemenea, piatra naturala asigura rezistenta constructiva despre care scriam mai sus (dar si cu conditia unei lucrari de montaj de calitate). Piatra adauga aspectul natural, vine cu calitatile ecologice, dar creste si nivelul de rafinament al unei amenajari de interior. De exemplu, “apele” specifice marmurei sau onixului sunt aproape inegalabile vizual. E drept ca exista si materiale fabricate imprimate care pot imita coloritul acestora, insa transparenta specifica pietrelor amintite (care au un indice de refractie ridicat) nu are cum sa fie imitata.
Pana si la o simpla privire, chiar si a unui nespecialist, valoarea estetica e mult superioara. Nu uitati, in cele din urma, ca in acest caz piatra naturala nu reprezinta o alegere costitistoare, este rezistenta la patare si zgariere, se curata foarte usor doar prin inlaturarea prafului si nu necesita alte lucrari de intretinere.