Granitul este piatra naturala cea mai cunoscuta pentru rezistenta si durabilitatea ei. De fapt, ca duritate este al doilea material dupa diamant, dar in acelasi timp este si roca cea mai raspandita in scoarta terestra. Iata un dublu motiv pentru care granitul a fost favoritul constructorilor din toate timpurile: atat accesibil, cat si extrem de potrivit pentru placarea zonelor cu trafic greu, pentru pavarea strazilor sau a aleilor, pentru spatii industriale sau comerciale intens circulate ori pentru amenajari rezidentiale in care era nevoie de o rezistenta crescuta la uzura, zgariere si spargere.
Granitul a fost folosit inca din antichitate in constructia unora dintre cele mai durabile monumente. Piramida Rosie, piramida lui Menkaure sau Marele Sarcofag gasit in piramida din Gizeh sunt facute din granit, ales nu doar pentru proprietatile sale fizico-chimice, ci si pentru aspectul estetic. Din Egipt pana in India, granitul a cunoscut numeroase aplicatii in structurile arhitecturale, fiind materia prima si pentru coloane, glafuri, cadre, mobilier si ornamente de piatra, monumente etc.
Calitatile granitului si aplicatiile acestuia
Originea magmatica a acestei roci este si cea care ii da caracteristicile de calitate. Granitele se formeaza in magma bogata in silicati din adancurile pamantului si sunt aduse aproape de suprafata de miscarile tectonice, unde se racesc treptat. Procesul de solidificare este lent, ceea ce explica duritatea ulterioara a pietrei. Mineralele din compozitia granitului, care au diverse temperaturi de racire, cristalizeaza pe rand si, ulterior, ele dau aspectul estetic granulat al rocii.
Calitatile cele mai apreciate de constructori la granit sunt duritatea si rezistenta la erodare. Aceasta piatra naturala este impermeabila la apa, nu este afectata decat in masura infima de intemperii (vant, ploaie) si de variatiile de temperatura (cicluri inghet-dezghet). De aceea, granitul e potrivit pentru placari de terase, scari de intrare, holuri, coridoare de institutii, alei, drumuri, amenajari exterioare.
Sub actiunea razelor soarelui se mai poate deschide la culoare in timp, dar usor, iar aceasta se intampla in functie de compozitia de minerale si culoarea originala.
Granitul are rezistenta mare si la indoire si presiune, putand astfel suporta greutati mari si trafic intens. Nivelul de duritate il recomanda ca unul dintre cele mai rezistente materiale la actiuni mecanice (zgariere, spargere din cauza accidentelor), de aceea este potrivit si pentru blaturile de lucru din bucatarii, bai, ateliere, spatii comerciale, mese de terase.
Granitul este util nu doar in domeniul constructiilor de locuinte si institutii, ci mai are o serie de alte aplicatii: e intalnit intr-o serie de elemente din mediul urban sau rural (pavajul strazilor, bordurile trotuarelor, fantani, parcuri, monumente funerare), dar si in infrastructuri de drumuri si cai ferate (terasamente).
A nu se uita insa un alt mare avantaj al granitului: este o piatra naturala, deci indeplineste o serie de cerinte legate de estetica si ecologie, iar in plus creeaza acel contact cu natura pe care oricine si-l doreste de la caminul propriu sau mediul in care isi desfasoara activitatile zilnice.