Pentru o intretinere corespunzatoare a pietrei naturale, primul pas in ingrijirea finisajelor din casa noastra este sa intelegem clasificarile si compozitiile geologice ale unui tip de piatra. Si nu e nevoie sa deveniti specialisti in geologie pentru a face asta. Articolul urmator va va ajuta sa identificati ce produse de curatare sa folositi si cum sa aveti grija mai bine de piatra naturala, in functie de compozitia acesteia.
Piatra naturala este clasificata in trei grupe geologice de baza. In functie de procesele prin care a luat nastere, se poate vorbi de de roci sedimentare, metamorfice si magmatice. In plus, rocile din fiecare categorie pot fi calcaroase sau pe baza de siliciu.
Rocile calcaroase sunt compuse în principal din carbonat de calciu, un compus frecvent intalnit in piatra naturala, scoici si perle. Carbonatul de calciu este sensibil la solutii acide, asadar pentru rocile de acest fel se recomandă curatarea non-acida.
Rocile pe baza de siliciu sunt compuse in principal din silicati, cum ar fi cuartul, feldspatul, mica etc. Ca atare, o piatra silicioasa este, în general, rezistenta la majoritatea acizilor care se gasesc in dulapurile noastre de curatenie. Dar curatarile acide nu sunt nici de data aceasta total recomandate, deoarece aceste pietre pot contine urme de minerale sensibile la acizi.
Iata mai jos o scurta organizare a pietrelor care va poate fi utila ca ghid:
Roci calcaroase: sedimentare – calcar, travertin, onix; metamorfice – marmura
Roci silicioase: sedimentare – gresie; metamorfice – ardezie, cuartit, steatit; magmatice – granit
Ingrijirea pietrei
Pentru a obține cea mai lunga durata de viata si pentru a pastra frumusetea de piatra naturala, urmati insa intotdeauna aceste sfaturi simple, folosind:
- Suporturi de pahare. Puneti-le sub toate paharele, în special sub cele care conțin alcool sau sucuri de citrice.
- Funduri de lemn si suporturi de vase fierbinti. Desi multe pietre pot rezista la caldura, e bine ca, pentru a evita schimbarea culorii pietrei, mai ales daca nu cunoasteti materialul, se recomande utilizarea de funduri de lemn sau suporturi de bucatarie.
- Presuri de usa. In cazul pardoselilor interioare din piatra naturala, pietrele, noroiul si nisipul aduse pe incaltari pot zgaria fin placarea, dat fiind faptul ca sunt abrazive. Piatra rezista la orice trafic, dar un covoras la intrare, plus folosirea unui mop de praf, uscat, e de folos.
- Covoare. De asemenea, utilizarea unor covoare in zona de interior cea mai folosita ajuta la minimalizarea riscurilor de zgarieturi. Asigurati-va ca partea inferioara a covorului este antiderapanta.
- Aspiratoare. Multi le utilizeaza, dar e bine sa verificati rotile, pentru ca aceastea sa fie imbracate in cauciuc sau sa fie suficient de moi ca sa nu zgarie podeaua.
Curatarea pietrei
- Suprafetele din piatra se curata cu o solutie neutra sau cu sau un detergent de vase lichid, delicat (din cel protector inclusiv cu mainile) si apa calduta. Piatra se comporta similar cu orice alte materiale care necesita curatenie din locuinta: o concentrare excesiva de solutie sau de sapun poate lasa o pelicula de solutie si poate cauza foarmarea unor dungi sau pete.
- Utilizați un mop sau o carpa curata pe pardoseli si o carpa moale pentru alte suprafete si veti obtine cele mai bune rezultate. Clatiti suprafata cat mai bine daca le spalati cu solutii si uscati-le cu o carpa moale. Schimbați frecvent apa de clatire daca aveti suprafete mari de curatat
- In baie sau in alte zone umede si unde se aduna sapun, petele pot fi minimizate prin utilizarea unui burete dupa fiecare baie/dus. Pentru a elimina sapunul uscat, folosiți un detergent fara acid sau o soluție de amoniac si apă (circa 1/2 cana amoniac la un litru de apa). Dar atentie, supra-utilizarea unei solutii de amoniac poate duce in cele din urma la o piatra al carei lucriu natural se pierde si a carei suprafata devine mata.
- La piscina, in aer liber si pe o terasa, spalati piatra doar cu cu apa curata, iar daca este nevoie sa eliminati algele sau muschii puteti sa folositi o solutie cu inalbitor diluata.
Produse de curatare
Pe piata se gasesc o serie de produse de curatare a pietrei. Dar atentie, produsele care conțin lamaie, otet sau alti acizi pot face ca pietrele calcaroase sa isi piarda stralucirea naturala.
Praful de curatat sau cremele contin de multe ori materiale abrazive care pot zgaria anumite pietre.
O serie de solutii pentru indepartarea ruginei sunt si ele disponibile în comert, dar evitati-le pe cele care contin urme de acid fluorhidric (HF). Acest acid ataca mai ales silicatii, dar si alte minerale din compzotia pietrei, ceea ce inseamna de fapt ca toate pietrele, inclusiv granitul si cuartitul pot fi atacate.
Atentie! NU amestecati niciodata solutii pe baza de amoniac cu solutii pe baza de inalbitor. Această combinație creeaza un gaz toxic si letal.
Etansarea sau “sigilarea” pietrei
Etansarea este uneori intalnita la metodele de finisare ale pietrei, ca o masura de suplimentara luata impotriva decolorararii. De fapt , produsele de etansare utilizate in industria pietrei naturale sunt impregnate in ea. Ele nu sigileaza practic piatra la suprafata ca un lac, asa cum poate va inchipuiti, ci actioneaza ca un agent de respingere. O pata poate sa apara pe piatra, accidental, dar aceasta va fi mai usor de sters si nu va pata piatra in profunzime.
Asadar, “sigilarea” face materialul mai rezistent pe termen lung. Multe pietre de fapt nici nu au nevoie de etansare, chiar daca se poate ca procedura sa va fie recomandata, asa ca verificati datele de la furnizorul de piatra sau consultati-l pentru a afla mai multe despre caracteristicile pietrei pe care o folositi. De asemenea, daca o substanta de etansare va este recomandata pentru o zona unde se prepara alimente, in special pentru blaturi de bucatarie, asigurati-va ca aceasta nu este toxica. Cu atat mai mult cu cat piatra o alegeti tocmai pentru ca va asigura un mediu sanatos, ecologic si natural in locuinta.