Structura arhitecturala a acestei cladiri nu a ramas nebagata in seama si, cum se afla undeva in centrul Bucurestiului, multi au remarcat constructia in sine, mai ales ca aceasta a implicat o reabilitare. In ceea ce ne priveste, lucrarea de placare a fatadei cu marmura si realizarea scarilor interioare, tot din marmura, reprezinta o lucrare importanta din punct de vedere constructiv. Atat dispunerea placilor pe fatada, cat si sistemul de prindere, pe montare uscata, vor fi cu siguranta apreciate si interesante pentru cei din domeniul constructiilor.
O cladire moderna, cu fatada de marmura, pe montare uscata
Imaginile cu care ilustram acest proiect spun deja totul despre unicitatea cladirii, atat din punct de vedere architectural, fiind vorba de o cladire cu o reabilitare moderna, cat si din punct de vedere structural si constructiv.
Eleganta stilului este doar ceea ce se vede din afara, insa solutiile de rezolvare a placarii pentru fatada sunt inedite si reprezinta secretul pentru efectuarea unei lucrari de calitate. V-am mai vorbit despre acest sistem de placare uscata cu ocazia unei alte lucrari de anvergura, complexul sportiv La Stejari, dar iata ca am avut din nou ocazia sa il utilizam. De aceasta data nu e vorba de o cladire cu structura noua, ci de una veche care trebuia reabilitata. Un motiv in plus pentru a folosi sistemul cu montare uscata.
De ce?
Pe structura veche a cladirii, care nu trebuia afectata, fiind vorba de o cladire din secolul trecut, am venit cu o structura metalica exterioara. Peste structura, au fost montate placile de marmura.
Acestui sistem (Haz Metal Turcia) i se spune montare uscata deoarece lucrarea de montare s-a facut fara adezivi, pentru a se obtine o fatada ventilata, care permite circulatia aerului intre placare si perete, evitandu-se astfel uzarea si alterarea materialelor folosite. Dar, mai mult, printre avantajele utilizarii acestui sistem se numara si preluarea de catre structura metalica a unei parti din sarcina (greutate) pe care de obicei, in cazul montajului umed, marmura o pune pe structura cladirii. In acest caz, o noua placare de fatada ar fi pus presiune pe o cladire veche ce nu a fost gandita in acest scop.
Pentru rezolvarea imbinarilor, calcule de rezistenta la vant si de asemenea pentru formele atipice ale cladirii a fost nevoie de un intreg proiect tehnologic, diferit de cel pentru alte lucrari obisnuite. Sistemul de prindere Haz Metal Turcia este format din bara metalica, consola de prindere, bara metalica de ancorare in beton, cu consola din inox, pe aceasta fiind prinsa piatra. toate materialele fiind agrementate in Romania si rezistente la coroziune. Cei 500 mp de material au fost montati repede, iar lucrarea de fatada a cuprins si ancadramentele de geamuri, spaleti si glafuri. Cu tot cu placarea scarilor si casei scarilor la interior lucrarea a durat doua luni.
Privind acum lucrarea, dincolo de rezolvarile de proiectare, mai vedem doar aspectul marmurei. Dar si aceasa are un secret: pentru un efect vizual aparte, placile de marmura Vratza, alese pentru culoarea lor luminoasa si rezistenta la intemperii, au fos dispuse pe vertical, cu venatura in sus. Dimensiunea placilor, de 120 x 69,5 x 3cm nu este data insa doar de estetica, ci a fost de o dimensiune necesara pentru prinderea eficiena in sistemul Haz Metal Turcia.
La interior, scarile sunt si ele din marmura, cu dispuneri si insertii diferite pe fiecare palier: marmura Alexander, deschisa la culoare, a fost completata cu contratrepte si insertii maro Emperador, cu venaturi alb-bej, pentru un balans echilibrat si culori naturale.