Marmura probleme si solutii

Pietrele decorative precum marmura, calcarul și granitul au o durabilitate impresionantă și o durată mare de viață, ceea ce le face să fie alegerea preferată a arhitecților și a designerilor pentru proiectele lor. Cu toate acestea, dacă nu sunt instalate în condiții optime sau nu sunt întreținute periodic, se vor deteriora odată cu trecerea timpului și vor apărea diverse probleme, mai mici sau mai mari. În articolul de astăzi îți vom prezenta patru dintre cele mai întâlnite probleme ale acestui material și, cel mai important, câte o soluție pentru rezolvarea fiecărei probleme.

Petele

Una dintre cele mai întâlnite probleme este reprezentată de ușurința cu care își fac apariția petele pe suprafața pietrelor naturale. Cauzele sunt multiple: rugină, băuturi ce conțin coloranți artificiali sau naturali, alimente cu aciditate mare cum ar fi lămâile, uleiul și chiar apa, dacă stă mult timp neștearsă. Odată ce suprafața marmurei este pătată, este destul de greu să înlături petele. De aceea, ce mai eficientă soluție este să ștergi lichidele vărsate cât mai repede cu putință de pe suprafața pietrei pentru a nu se infiltra în porii deschiși.

Pete albe mate

Atunci când suprafața marmurei întră în contact cu diverse lichide ce au o aciditate mare, spre exemplu băuturile carbogazoase, iar suprafața nu este ștearsă, în timp apar pete albe la culoare ce seamănă destul de bine cu laptele vărsat. Acest tip de pete sunt diferite prin faptul că practic distrug primul strat al maurei și îi atacă luciul natural. Pentru a preveni genul acesta de pete albe, evită din start să apropii lichidele cu aciditate mare de suprafața marmurei și fii în permanență atent.

Urme de pahar

Mineralele puternice din apă, precum magneziul și calciul, lasă de obicei pe suprafața marmurei urme de pahar, așa cum lasă și pe lemn, după ce apa se evaporă. Acest tip de urme pot fi eliminate lustruind marmura cu o pudră specială destinată acestei activități, dar urmele adânci ce au pătruns în profunzimea pietrei dispar cu greu. Cea mai simplă soluție, la fel ca și în cele două cazuri prezentate mai sus este, bineînțeles, prevenția. Folosește de fiecare dată când ai ocazia suporturi pentru pahare.

Pierderea strălucirii

Dacă marmura nu este întreținută în condiții optime, semnele de uzură încep să-și facă simțită prezența, ceea ce duce în timp la pierderea strălucii pietrei. În cazul în care ai o podea placată cu marmură sau acoperită cu pavele, asigură-te că ștergi praful de pe ele cu regularitate pentru a evita acumularea de impurități.

Sperăm că ți-au fost de folos acest sfaturi. Te așteptăm și săptămâna viitoare pe blogul Algabeth pentru și mai mult noutăți despre pietrele naturale. Până atunci, poți verifica cele mai noi modele de marmură pe www.stona.ro.

Comments are closed.