Ardezie

Ardezia este un tip de gresie argiloasa, cu granule fine, care se poate desface usor în foi subtiri. Aceasta despicare naturala din structura ei creaza texturi interesante, variatii de colorit si umbre. Multi o prefera tocmai pentru aspectul natural, rustic pe care il ofera. Insa de aici se trage si intrebuintarea ardeziei doar in anumite domenii si spatii. Cel mai adesea este folosita sub forma de dale pentru pardoseli, in general in spatii pretentioase (de exemplu, pardoseli care pot fi afectate de umezeala), dar si la acoperisurile caselor. Uneori, pe suprafata pietrelor de ardezie se pot vedea urme de plante sau de organisme pastrate in structura rocii – nu este neaparat un defect, pentru ca o astfel de piesa poate fi folosita intr-un ansamblu decorativ, fie pentru a oferi o nota de autenticitate, fie pentru a atrage atentia etc.

Ardezia se poate cumpara si sub forma “necalibrata”, adica grosimile placilor variaza. Daca se insista pe necesitatea obtinerii unei suprafete plane din astfel de piese, planeitatea se poate obtine prin adaugarea de straturi de adeziv suplimentare. Ardezia mai este potrivita pentru terase, piscine, blaturi pentru mese de biliard.

Culorile ardeziei sunt apropiate de cele ale pamantului, caramiziu, cenusiu, roscat, ocru. Dar roca are si variatii de turcoaz (verde-albastrui), gri si negru. Toate aceste nuante ii confera caldura si aerul natural, preferat in spatiile cu caracter rustic sau traditional. Piatra poate avea usoare nervuri, transaprente, culori solide sau pierdute unele intr-altele. Cu ajutorul ardezei se poate obtine o aparenta de patina, de vechime, datorita rupturii muchiilor si lipsei de uniformitate a placilor.

Poate fi slefuita, dar netezimea astfel obtinuta este mai expusa zgarieturilor. Din fericire, zgarieturile, daca e vorba de un blat de bucatarie, de pilda, pot fi remediate prin acoperire cu un ulei mineral. De asemea, o ciobire poate fi lusturita cu un smirghel fin. Sub forma finsata, ofera un aspect mai sofisiticat, pastrand aspectul natural si in bucatariile moderne. Foarte rezistenta la aciditate (lamaie, otet sau alte ingrediente acide folosite in bucatarie), ardezia se dovedeste o data in plus potrivita pentru blaturile si mesele de bucatarie.

Printre alte calitati, se mai numara si faptul ca este o piatra mai usoara, dar greutatea ei depinde si de locul provenienta, adica de felul in care s-au depus straturile de gresie. Impermebila la caldura, cu granulatie fina, neporoasa, nu absoarbe apa si lichidele. Dar pe de alta parte, nu poate fi finsata prea stralucitor, matifierea fiind metoda de finisare preferata pentru ea. Sablarea va crea o textura mai aspra, in cazul in care vreti sa obtineti placari pentru podele cat mai putin alunecoase.

Comments are closed.