Iarna este fara indoiala sezonul in care semineul din orice casa devine centrul atentiei. Fie ca este alimentat cu lemne, bioetanol, gaze sau electricitate, un semineu incalzeste atmosfera la propriu si atrage in jurul lui atat membrii familiei, cat si oaspetii. Iata de ce este nevoie de o atentie speciala din punct de vedere tehnic, dar si estetic, atunci cand este planficat un semineu.
Semineul din imaginile alaturate este una dintre cele mai frumoase si perfect implementate lucrari din portofoliul Algabeth. Acest semineu din marmura este o adevarata lucrare de arta: frontonul este facut din masive din bloc de marmura Dyonissos, cu prelucrari speciale, care dau efectul delicat si elegant al lucrarii. Conceput special pentru client, acest fronton este integrat in arhitectura incaperii, fiind gandit nu doar ca o placare, ci ca un adevarat ansamblu construit, integrat in arhitectura incaperii.
Element pe care il asociem instinctiv cu perioda nobiliara, semineul are astazi o serie de variante de implementare si se potriveste atat in interioare clasice, cat si in interioarele moderne. Pentru acestea din urma, exista o serie de seminee prefabricate, adesea autonome, care pot fi pozitionate central, fara incastrare in perete precum un semineu clasic. Semineele de acest gen sunt inspirate de sobe si godinuri, adica de rudele mai putin bogate ale semineului nobilier sau burghez al secolelor 18-19. Eficienta lor intr-un sistem de incalzire era prioritara, pe cand in cazul semineului clasic o valoare foarte importanta o are si arhitectura acestuia, respectiv finisajele si estetica finala.
Desi o perioada de timp semineul nu a mai intrat in atentia decoratorilor, acum el revine in forta in casele noastre. In ultimii zeci de ani, casele amenajate de catre un arhitect sau decorator profesionist, atat la nivel international, cat si la noi in tara, au in proportie covarsitoare cel putin un living prevazut cu semineu, daca nu chiar dormitoare si bucatarii ce beneficiaza estetic si functional de pe urma lui. Semineul este integrat in arhitectura intregii camere si impune un anumit aranjament decorativ.
Dincolo de o serie de caracteristici de ordin tehnic si de prevederile legale ce trebuie respectate la construirea si instalarea unui semineu, in functie de tipul de alimentare al acestuia si al cosului de fum, ne oprim mai departe la elementele estetice definitorii, care arata si valoarea acestei lucrari Algabeth, un semineu de marmura care a fost atent gandit pentru a se integra in arhitectura camerei, dar si casei.
Functional sau pur decorativ, adapostind un focar adevarat sau unul fals, semineul poate fi placat cu cele mai diverse materiale, care la randul lor sunt combinate cu elemente metalice si sticla special prelucrata. Piatra naturala de genul calcarului, granitului sau travertinului este deseori preferata pentru aspectul sau rustic si adesea potrivita cu amenajari clasice, dar si rustice/traditionale. Marmura deschisa la culoare insa devine insa o amprenta a elegantei si detaliilor atent gandite. In aceasta lucrare, frontonul din marmura Dyonissos imita un semineu tip masca venetiana, potrivit in interiorul de inalta clasa, cu specific mediteranean. Prelucrarile canturilor de marmura isi gasesc sinonimia in stucaturile de pe pereti si alcatuiesc o unitate de stil, impreuna cu celelalte elemente arhitecturale ale incaperii.