O recenta lucrare Algabeth creaza pentru articolul de astazi o tema care va starni interesul atat al arhitectilor si decoratorilor de interioare, cat si al publicului larg. Este vorba despre felul in care se poate utiliza intr-o bucatarie piatra naturala, pentru a se obtine cu ajutorul acestui material un ambient elegant, o lucrare durabila, dar si caldura si intimitatea care dau valoare spatiilor de acasa.
Pare o bucatarie a materialelor contrastante: duritatea pietrei naturale este compensata de caldura nuantelor alese pentru aceasta, in timp ce tonurile familiare si caramiziu inchis ale lemnului sunt contrabalansate de stralucirea suprafetelor hi-tech. Amenajarea si finisajele au dat acestei bucatarii de lux un aspect prietenos si casnic.
Avem de-a face si cu o forma atipica a unei bucatarii, ceea ce a implicat inca din stadiul de proiect o distribuire atenta a blaturilor de lucru si a insulei ce defineste acum spatiul de luat masa.
O combinatie greu de imaginat pentru o bucatarie, granitul si marmura creaza in acest caz ambientul rezistent de care are nevoie orice spatiu functional, creat pentru a deservi o serie de functii: gatitul, dar si simpla preparare a cafelei de dimineata au loc in acelasi mediu, aceasta bucatarie de la parterul unei vile particulare. Pentru a obtine un aspect cald, natural, s-a utilizat in bucataria de fata granit Madagascar, remarcabil prin nuantele sale ce amesteca irizatii solare cu nuante de pamant. Toate suprafetele orizontale si verticale ce deserveau spatiile de lucru au fost lucrate cu blaturi din acest granit, lucrate cu nut si semibaston pe cant. Pardoseala a castigat luminozitate si stralucire gratie marmurei Santa Elena, cu recompunere de lastre la montaj, in nuante similare celor din granit, dar mult mai delicate.
Amenajarea acestei bucatarii este rezultatul unei constrangeri a spatiului, a unei analize functionale de plan si a alegerii pentru materiale rezistente, dar si luxoase.
Din perspectiva amplasamentului blaturilor, care sunt situate de-a lungul peretilor si care deservesc zonele functionale (chiuveta, aragazul, perimetrul de lucru) insirate de-a lungul incaperii, granitul in culori calde alcatuieste o linie unitara, ce se intalneste pe toate laturile incaperii. Marcat de existenta a doua linii drepte in unghi si creand o zona centrala, perimetrul central de pardoseala din marmura este cu atat mai vizibil si usor de traversat. Liber de orice incarcatura, el pune in valoare marmura.
Un spatiu intens circulat, precum bucataria, impune totusi niste precautii fata de marmura pardoselei, care trebuie protejata. Configuratia actuala denota o rigoare conceptuala: s-a dorit un aspect natural, dar si o claritate a proportiilor, un echilibru vizual. Insula care functioneaza ca masa este creata cu ajutorul unui blat din acelasi granit Madagascar, cu finisaje similare, montat pe picioare de lemn asortate mobilierului. Masa recompune spatiul din jurul ei, dand volum intrandului in bucatarie si creand, de la o alta inaltime, alternative vizuale pe verticala.