Multifunctionala, potrivita in orice tip de locatie sau stil, piatra naturala ofera acel sentiment de element natural, dar si de soliditate de care avem nevoie cu totii. Ea face ca o amenajare sau o casa sa primeasca trei avantaje majore: durabilitate, estetica si sustenabilitate. Piatra are o larga gama de intrebuintari in constructii si amenajari. De la pardoseli, la placari de pereti, de la blaturi de mese, pana la glafuri de fereastra, in interior si in exterior, in zidarii de case sau in domeniul public, ea poate fi utilizata in cele mai diverse forme.
Oamenii si-au construit case de piatra timp de milenii intregi. Dar in trecut piatra trebuia sa provina din cariere locale pentru ca uilizarea ei sa fie eficienta. Astazi, piatra se poate aduce de aproape, dar si de departe, din carierele cele mai renumite sau bogate ale lumii. Se poate transporta in blocuri, sau poate fi adusa gata taiata si eficientizata, pregatita doar sa fie montata. Se poate alege orice piatra care are culoarea si textura de care avem nevoie, consultand cataloage sau vazand direct mostre de produs, inainte de a o comanda in cantitatile dorite. Totul pentru o eficientizare maxima a costurilor si investitiilor.
Pentru lucrarile alese, piatra naturala se poate taia in placi groase sau subtiri, mici sau mari, in piese cat cele de mozaic sau in foi cat un perete intreg. Fie că este utilizata in blocuri sau ca un furnir, piatra poate genera un spectru complet de rezultate nu doar la interior, ci si la exterior. Blocuri destinate sculpturii de elemente decorative sau arhitecturale, piese brute pentru alei si garduri, toate se gasesc in depozitele pietrarilor si firmelor de debitare. Optiunile pentru piatra aleasa si modul de utilizare sunt nelimitate.
Montaje de piatra naturala
Montarea placilor de piatra este diferita de la lucrare la lucrare si de la material la material. Pentru fiecare roca in parte este foarte important modul de montare, acesta putand determina rezistenta in timp a lucrarii mai mult chiar decat materialul in sine. Tocmai de aceea recomandarea noastra principala este sa lucrati cu specialisti care sa cunoasca diferentele de cerinte dintre piatra naturala si alte materiale mai usoare sau cu alte trasaturi mecanice si chimice. Lucrarea se poate face si in regie proprie, dar numai de catre un cunoscator sau meserias care nu este la prima lucrare de acest gen.
Placarile interioare
Alegerea tipului de adeziv se face in functie de dimensiuni, stabilitatea materialului, de sensibilitatea la apa si la variatiile temperatura ale rocii alese. Placile din piatra naturala pot fi afectate de montura proasta, de tipul de sapa folosita sau de adeziv gresit ales. Ele se pot deforma considerabil din cauza umiditatii care se ridica din stratul de adeziv sau din sapa. Mai mult, in prezenta apei care se ridica din substrat, sapa sau adeziv, materialele din piatra naturală pot dezvolta eflorescente, patandu-se sau decolorandu-se. In comert exista mai multe marci de adeziv special pentru piatra naturala, iar utilizarea lor este relativ usoara daca se respecta intocmai indicatiile producatorului, de pe sacul de material. Atentie, insa, la marmura: aceasta are cerinte specifice si adezivi speciali, mai ales daca e alba. Transparenta, prozitatea si unghiul de refractie a marmurei deschise la culoare o fac sensibila la patari.
Placarile exterioare
Conditiile meteo sunt importante: rocile trebuie montate la temperaturi de peste 25°C si pe vreme uscata, pe suprafete stabile si stabilizate. Adezivii, elastici si rezistenti la inghet, sunt si in acest caz specifici cerintelor pietrei naturale. Fie ca este vorba de o terasa, o alee sau o vatra de foc in aer liber, este de asemenea nevoie de respectarea timpilor de uscare. Alegerea pietrei si a tipului de montaj se face si dupa evaluarea caracteristicilor spatiului in care va fi piatra, daca este sau nu expusa rezelor soarelui, zapezii, focului etc. Grosimea placilor, din care deriva si greutatea lor, determina detaliile specifice lucrarii.