De la negru, la alb, de la suprafete perfect monocrome pana la cele mai variate amestecuri de culori (discrete sau tari), marmura ofera una dintre cele mai atragatoare si nobile materiale pentru orice tip de placare.
Utilizatorii finali o aleg pentru ca ii cunosc valoarea estetica si calitatea, insa ei aleg placile in functie de rezistenta, pret, colorit si mai rar cunosc lucruri legate de finisarea suprafetei.
Iata asadar mai multe detalii despre tehnicile de prelucrare in urma carora se obtin structure fine, lucioase mate sau usor reliefate. Atat marmura, cat si granitul sau alte tipuri de piatra naturala pot oferi cele mai variate tipuri de efecte si suprafete, obtinute prin slefuire, buciardare, lustruire, fiamare sau sablare.
Slefuire si lustruire
Desi multi se gandesc ca prin slefuire se obtine o suprafata lucioasa, nu e adevarat. De fapt, slefuirea inseamna ca procesul de lustruire este inceput, dar oprit in momentul in care suprafata devine doar mata, uniforma, nefiind dus pana la obtinerea unui luciu, ca in cazul lustruirii. Lipsa luciului previne reflexiile (in caz ca sunt nedorite), dar in primul rand este considerata un avantaj atunci cand e nevoie de pavarea unor suprafete care pot deveni alunecoase de la umezeala (interior), conditii atmosferice (exterior).
Buciardare
Buciarda este un ciocan cu colturi (oarecum asemanator unui buzdugan „cubic”) cu ajutorul caruia se imprimau pe suprafata pietrei, prin lovire, adancituri. Suprafata rezultata este rugoasa, cu gaurele mai mici sau mari, in functie de ciocanul utilizat felul. Se obtine asa-numitul aspect de bob de orez. Tehnicile moderne au permis insa utilizarea de dispozitive care prelucreaza suprafetele intr-un mod mult mai uniform si intr-o varietate mai mare de modele, ajutand la prelucrarea in cantitati mari intr-un timp scurt sau a suprafete plane ample, dar si a suprafetelor convexe sau concave.
Avantajul rocilor buciardate este ca ofera o suprafata antiderapanta.
Fiamare
Fiamarea este procesul prin care o suprafata este tratata cu un jet foarte puternic de apa sau cu flacara. Incalzirea suprafetei in cel din urma caz este continuata de o racire brusca, ceea ce face ca din material sa se desprinda cristale si suprafata sa ramana rugoasa natural. Si placile fiamate sunt antiderapante. Culoarea acestor placi este ceva mai intense, datorita procedurii care scoate la lumina cristalele din startul inferior.
Sablare
Operatiunea de sablare se realizeaza cu ajutorul nisipului sau a altui material abraziv care este propulsat pe suprafata pietrei cu ajutorul unui jet de aer comprimat (sau prin folosirea de utilaje cu alte tehnici de propulsare cu mare viteza a materialului abraziv). Rugozitatea obtinuta astfel, care poate fi de diverse granulatii, este apreciata datorita calitatilor antiderapante, dar si din punct de vedere estetic. Prin sablare se pot realiza diverse modele imprimate in piatra sau modele cu forme alternative (lucios/mat). Eroziunea naturala a pietrelor este tot un procedeu de „sablare”, realizat cu ajutorul nisipului si vanturilor.