Pentru peretii cladirilor rezidentiale sau publice, multe tipuri de finisaje pot fi foarte frumoase sau eficiente. Fiecare dintre aceste finisaje are calitatile proprii, insa niciuna dintre ele nu ofera atatea avantaje precum placarile cu piatra naturala. Mai ales cand este folosita pentru placarea peretilor, piatra naturala isi dovedeste din plin calitatile. Atat cele decorative, cat si cele constructive.
Aspect
In primul rand, placile de piatra ofera un aspect natural, insa extrem de versatil in functie de fiecare tip de piatra in parte. Coloritul si modelele sunt practic infinite; sugereaza inca din cele mai vechi timpuri confort si siguranta. Potrivite oricarui stil, fie el traditional, clasic sau modern, placarile cu piatra au si avantajul culorilor natural variate, versatilitatea (lucioase, mate, cu modele buciardate, fiamate, sablate… sau gravate).
Usurinta montarii
Placile de piatra naturala se monteaza la fel ca orice alte tipuri de placi: cu adezivi, in timp scurt, asigurand o durabilitate eficienta.
Avantaje constructive
Placarea ofera aceeasi senzatie ca zidaria facuta in intregime din piatra, fara a pune insa tensiuni si greutati suplimentare pe constructii usoare, pe ziduri portante, fara a necesita modificari structurale la ziduri deja ridicate.
Calitati fizice si chimice
Rezistentei la spargere si crapare i se adauga rezistenta la umiditate si la temperaturi ridicate. Vara, interioarele placate cu piatra mentin racoarea in casa. Iarna, placile nu permit pierderile de caldura in afara. La exterior, piatra este rezistenta la razele soarelui, la actiunea vanturilor si ploii. Este impermeabila la apa – oricat ar fi de poroasa, piatra ramane o bariera in calea vaporilor. Apa condenseaza pe suprafata placilor fara a patrunde in perete, ferindu-l de umiditate si mucegai. Unele pietre sunt rezistente si la ciclurile inghet-dezghet.
Un material ecologic
In afara de faptul ca ofera un mediu sanatos, curat energetic, piatra este “sanatoasa” si pentru cladire, ea lasa peretii sa respire si nu poate fi atacata de rozatoare sau acarieni. Mai mult, piatra poate fi refolosita si reciclata in cele mai variate constructii. Cladirile care sunt facute din materiale naturale nu polueaza mediul inconjurator nici pe timpul functionarii, dar nici macar atunci cand sunt demolate. Este de dorit, deci, ca orice constructive sa fie facuta in cat mai mare masura din material natural.
Durabilitatea lucrarilor
Nimeni nu isi doreste o placare pe care sa fie nevoit s-o schimbe la cativa ani, mai ales in ceea ce priveste lucrarile exterioare, iar o serie de tipuri de piatra ofera cele mai longevive lucrari. Este un fapt pe care nu il putem pune la indoiala: mai degraba isi pierde garantia lucrarea decat piatra in sine.
Dimensuni variate ale placilor
Putand fi taiate in cele mai variate dimensiuni si grosimi, placile de piatra ofera aceleasi posibilitati de montare ca si restul placilor. In cazul in care un anumit tip de piatra nu permite decat debitarea cu suprafete neregulate, tocmai in aceasta consta farmecul ei si este aleasa tocmai pentru ca ofere o suprafata perfect asemanatoare cu cea dintr-un cadru natural. Dar cel mai adesea tehnologiile moderne permit lucrari de taiere si finisare pentru fiecare tip de piatra in parte. Pe scurt, este posibila debitarea celor mai variate elemente care ar putea fi necesare inclusiv in lucrari atipice.
Dezavantaje aparente
Pretul final
Desi multi cred asta, nu intotdeauna piatra este cea mai scumpa alegere. Da, exista tipuri de piatra mai valoroase, care insa isi justifica si isi merita din plin pretul (uneori pentru ca necesita o atenta extragere, taiere si prelucrare), dar oferind in schimb o serie de calitati – fie constructive, fie ecologice, fie estetice. Dar exista si piatra naturala care are preturi mai mici decat alte tipuri de placi, prefabricate, care au trecut printr-o serie de proceduri industriale pentru a fi obtinute. De asemenea, piatra naturala se poate dovedi in alte situatii mai scumpa la achizitie, dar de fapt o investitie mai ieftina in timp datorita durabilitatii pe care o asigura.
De exemplu, sa luam o placare cu granit versus una cu placi care trebuie inlocuite la cativa ani. Finisajele peretilor, mai ales placarile, nu le facem niciodata gandindu-ne ca le vom schimba in curand si ca vom intra in noi santiere odata la cativa ani. In plus, nu doar placile noi, ci si montarea lor, adauga costuri. Iata deci ca piatra bine aleasa se poate dovedi cea mai eficienta investitie din punct de vedere calitate/pret.
Intretinere
Se crede ca piatra este usor de patat, aceasta poate din cauza faptului ca blaturile de bucatarie sau pavajele sunt mult mai expuse la patari chimice, oxizi, acizi. Desi nu e intotdeauna valabila nici opinia amintita, aici discutam oricum despre zidarie. Trebuie precizat deci ca placarile de ziduri au cele mai mici riscuri de patare. La fel, aduna cu greu praf. O exceptie o face travertinul lasat neslefuit si nechituit, in gaurile specifice ale acestuia putandu-se acumula resturi. Dar aceasta piatra este mult mai adesea folosita in spatii publice sau pentru zidarii exterioare, iar „afara” orice placare de zidarie acumuleaza praf – ati vazut pe cineva sa stea cu carpa sau aspiratorul pe peretii exteriori ai casei, intr-un pasaj pietonal ori pe stalpii de la metrou? Iata cea mai buna demonstratie ca de fapt acumularile de resturi sunt neimportante in acest caz.
Raceala, iarna
Multa lume cunoaste faptul ca placile de piatra sunt mai reci la suprafata. Ezita, astfel, sa o aleaga in spatiul casnic, la interior. Chiar daca le-ar placea sa aiba vara racoare in casa, nu la fel de bine se simt la ideea ca si iarna vor avea prezenta pietrei. Este o falsa problema, insa. Astazi traim in spatii moderne incalzite si confortabile din punct de vedere termic. Daca locuinta este corect termoizolata, piatra este eficienta: ea nu va permite pierderile de temperatura spre exterior si, asa cum nu lasa racoarea vara sa iasa din casa, nu va lasa nici caldura, pe timpul iernii, sa se piarda, daca nu exista punti termice in montura sau zidarie. De altfel, ganditi-va ca tot cu piatra naturala pot fi placate cele mai frumoase si atragatoare seminee.