Piatra naturala poate fi uneori patata de conditiile improprii in care a fost utilizata sau aplicata. Ea poate fi influentata de razele soarelui, de ploi acide, de scurgeri chimice. Dar o simpla restaurare, facuta de catre lucratori profesionisti, va reda stralucirea, culorile sau suprafata pietrei naturale fara a fi nevoie de o reabilitare completa.
Care sunt restaurarile pe care le puteti face acasa si pentru ce anume puteti angaja o firma de specialitate?
O reabilitare implica intotdeauna inlocuirea pietrei naturale cu alt tip de piatra naturala, fie asemanatoare, fie total diferita. Acest lucru este de regula necesar din cauza metodelor de montaj din secolele precedente, astazi imbunatatite fundamental.
Serviciile de restaurare a pietrei naturale, de fapt a aspectului acesteia, se adreseaza suprafetelor casnice sau din spatii relativ noi sau cu o vechime medie. De asemenea, monumentelor publice sau celor funerare, care nu pot fi inlocuite datorita destinatiei lor.
Reconditionarea pietrei naturale reprezinta o metoda economica de a recastiga un finisaj de calitate, deoarece nu intodeauna piatra naturala merita inlocuita cu o alta, noua. Mai ales daca este vorba de o piatra rezistenta, originala, care da o anumita personalitate locului sau in care s-a folosit.
O firma care ofera servicii de restaurare se poate ocupa de:
- Lustruire pentru a restabili un finisaj lucios. Slefuirea se face de regula pe umed si poate fi realizata si pe suprafete plane, dar si pe suprafete verticale. Daca pentru suprafetele mici aceasta se poate face si in regie proprie, pentru suprafetele mari e mai indicat sa se angajeze o firma, care detine aparatura necesara.
- Finisare pentru a elimina zgarieturile si a restabili un finisaj mat sau cu aspect usor reliefat, pentru a preveni alunecarile. Treptele pot fi slefuite astfel, inclusiv cele care au avut un finisaj lucios, negandit in prelabail si care conducea la accidente. La reabilitatea treptelor din piatra naturala, in trepte se pot chiar insera, prin taierea unor santuri, benzi de cauciuc antiderapante.
- Potrivirea culorilor. Culorile pietrelor dintr-o suprafata pot evolua in mod diferit in timp, din cauza expunerilor diferite la soare si raze UV. O firma de specialitate se poate ocupa de reabilitarea acestor culori, dar si de intensificarea lor.
- Reparatii de blaturi de piatra sparte, mese si cosuri de seminee. Fisuri, gauri, pete, suprafete uzate, exfoliere, pete de calcar, ingalbeniri, toate acestea pot fi remediate la un blat. Chiar si blaturile crapate sau rupte pot fi reparate si lipite. Apoi se vine cu finisaj.
- Restaurarea dusurilor de piatra, pentru a se elimina depunerile de calciu, sapun si pete.
- Indepartarea santurilor si petelor de orice alt tip, de la pete de acizi si uleiuri, la pete si santuri produse de diverse gesturi repetitive sau accidente
- Planeizarea pardoselilor. Orice modificare in suportul pe care a fost montata piatra poate duce la o aparitia unei suprafete neregulate. Adesea, greselile sau lipsa lucrarilor anterioare celor de montare sau absorbtia apei si diferentele mari de temperatura intre zi si noapte sunt cauzele care determina aparitia unor dilatari, contractii sau suprafete neregulate. De asemenea, un montaj vechi poate fi facut fara nivelare. Pentru toate acestea exista solutia planeizarii pardoselii.
- Chituire cu rasina bicomponenta, la culoare sau transparenta. Piatra naturala nu este montata intotdeauna cu chituri. Ceea ce se numeste chituire este de fapt o metoda de etansare si impermeabilizare a pietrei. Chiturile pot fi transparente sau la culoare, pot intensifica culorile pietrei sau nu. Aceasta sigilare face materialul mai rezistent pe termen lung, deci este o procedura indicata la pardoseli si blaturi de lucru.
- Curatare de graffiti si protectie la grafitti. Pe piatra naturala, graffiti-urile lasa urme dificil de indepartat. Acesta este un serviciu care se dovedeste foarte important pentru fatadele urbane, unde fenomenul scrierii pe pereti cu spray a castigat o mare amploare, chiar si in cele mai civilizate zone.
O restaurare tipica va avea urmatoarele etape:
- Toate suprafetele din jurul zonei de lucru vor fi protejate, pentru a preveni orice fel de daune.
- Elementele sparte si recuperate in intregime se pot lipi cu un adeziv epoxidic. (De aceea, este esential ca bucatile sparte sa fie pastrate.)
- Piesele total compromise se indeparteaza si se inlocuiesc cu altele, la culoare.
- Finisajul se alege in functie de starea pietrei, de tipul de piatra si de rezultatele dorite. Prin urmare, se pot efectua una sau mai multe dintre principalele procese de restaurare: lipire, umplere, slefuire, finisare si lustruire.
- Dacă este cazul, suprafetele de piatra abia restaurate sunt sigilate, pentru a preveni petele si depunerile de calcar sau alte substante si pe viitor.
Cum puteți mentine suprafetele de piatra recent restaurate?
Firmele care restaureaza suprafetele de piatra ofera de regula si contracte de intretinere anuale, dar o buna protectie, pentru a nu reveni la conditiile care au dus la distrugerea pietrei, este de asemenea importanta. Pentru a obtine cea mai lunga durata de viata si pentru a pastra frumusetea unei acoperiri de piatra naturala, urmati intotdeauna aceste sfaturi simple:
- Folositi suporturi de pahare. Puneti-le sub toate paharele, în special sub cele care conțin alcool sau sucuri de citrice.
- Folositi funduri de lemn si suporturi de vase fierbinti. Desi multe pietre pot rezista la caldura, e bine ca, pentru a evita schimbarea culorii pietrei, mai ales daca nu cunoasteti materialul, sa utilizati funduri de lemn sau suporturi de bucatarie.
- Folositi presuri de intrare sau gratare. In cazul pardoselilor interioare din piatra naturala, pietrele, noroiul si nisipul aduse pe incaltari pot zgaria fin placarea, dat fiind faptul ca sunt abrazive. Piatra rezista la orice trafic, dar un covoras la intrare, plus folosirea unui mop de praf, uscat, vor fi binevenite.
- Pentru curatare: suprafetele din piatra se curata cu o solutie neutra sau cu sau un detergent de vase lichid, delicat (din cel protector inclusiv cu mainile) si apa calduta. Piatra se comporta similar cu orice alte materiale care necesita curatenie din locuinta: o concentrare excesiva de solutie sau de sapun poate lasa o pelicula de solutie si poate cauza formarea unor dungi sau pete.
- La piscina, in aer liber si pe terase, spalati piatra doar cu cu apa curata, fara detergent. Daca este nevoie sa eliminati algele sau muschii puteti sa folositi o solutie de de 10:1 apa cu clor.
- Produse de curatare Pe piata se gasesc o serie de produse de curatare a pietrei, dar evitati-le pe cale care contin acizi daca aveti o piatra calcaroasa. Aceste solutii le fac sa isi piarda stralucirea naturala. Pe piatra, nu folositi praful de curatat sau creme cu granule, deoarece acestea contin de multe ori materiale abrazive care pot zgaria anumite pietre.
- Solutii pentru indepartarea ruginei. Se gasesc astfel de solutii in comert, dar evitati-le pe cele care contin acid fluorhidric. Prescurtat AFH sau HF, ataca mai ales silicatii, dar si alte minerale din compozitia pietrei, ceea ce inseamna de fapt ca toate pietrele, inclusiv granitul si cuartitul pot fi atacate.
Intrebari si raspunsuri
- De ce este important ca mai intai sa se identifice tipul de pata de pe piatra naturala? Din mai multe motive. În primul rand, in cazul in care pata este necunoscuta si incercati s-o scoateti singur, puteti folosi produse chimice neadecvate, Mai mult, aceste produse o pot pata permanent. Înainte de a aplica orice fel de solutie de indepartare e petelor chimice, asigurați-vă ca aveti de fapt de-a face cu o pata! De exemplu, aproape toate tipuile de marmura lustruita se pot decolora si pot deveni banale, plictisitoare, daca vin in contact cu substanțe acide, cum ar fi suc de portocale, lamaie, bauturi racoritoare, produse de curatare de uz casnic etc. Acestea nu sunt inodeauna pete, ci mici santuri sapate in adancimea pierei, adica semnaleaza deteriorarea suprafetei.
- Dar pe granit, acizii din sucul de portocale, de lamaie sau de bauturi racoritoare vor lasa urme? In general, nu. Doar acidul fluorhidric este o exceptie de la aceasta regula. (Se gaseste in cele mai multe solutii de indepartare a ruginei). Daca aveti un granit care contine calcit sau minerale, care sunt sensibile la acizi, acidul flurohidic poate lasa semne pe suprafata de granit.