Scari de interior. De ce sa le placam cu piatra naturala?

Piatra naturala reprezinta cea mai buna solutie pentru placarile de exterior, iar in multe situatii – si de interior. La interioare, insa, parca nici un element din casa nu beneficiaza atat de mult de pe urma utilizarii pietrei naturale. In principal, deoarece scarile au intotdeauna de infruntat un trafic ridicat, chiar si daca este vorba de o locuinta particulara.

Scarile de interior sunt esentiale pentru orice casa sau cladire publica: ele fac legatura intre doua niveluri, asigura circulatia persoanelor care o viziteaza sau o locuiesc, usurand efortul fizic. Treptele sunt mult mai practice decat o panta/rampa, dar din punct de vedere structural sunt mai complicat de construit, in timp ce materialele utilizate pentru scari trebuie calculate si debitate cu precizie maxima. Placarea scarilor de interior este la fel de importanta ca orice alta placare din casa.

Scarile corespund nu doar unor necesitati utilitare, ci si unor nevoi estetice sau de rezistenta la trafic: iata de ce piatra naturala corespunde din punct de vedere al tuturor criteriilor pe care le au scarile. Piatra naturala ofera un material in acelasi timp natural si ecologic, cu colorit variat si a carui unicitate este irepetabila. Chiar daca se folosesc placi din acelasi tip de piatra, de aceeasi culoare si provenite din aceeasi cariera, doua scari nu vor arata niciodata la fel. Pe langa coloritul inimitabil, arhitectura, designul si finisajele isi vor spune cuvantul.

Se pot placa cu piatra naturala urmatoarele elemente ale unei scari:

  • Podestul – elementul orizontal care permite stationarea intre doua rampe
  • Treapta – elementul orizontal pe care calcam atunci cand urcam
  • Contratreapta, elementul vertical care face legatura intre doua trepte

Pentru fiecare dintre cele trei elemente se pot folosi materiale diferite, culori si finisaje diferite. Imbinarea intre treapta si contratreapta poate fi facuta in moduri variate. De asemenea, in trepte pot exista insertii din alte materiale, iar in contratrepte se pot monta spoturi pentru lumina.

Modul de realizare al scarilor depinde de mai multe elemente: locul in care sunt amplasate, dimensiunea si forma spatiului unde vor trebui amplasate si tipul de interior pe care il deservesc. De regula, rampa scarii sau/si vangul (grinda laterala sau centrala care sustine treptele) trebuie calculate pentru a suporta greutatea placarii cu piatra, iar casa scarii (peretii care incadreaza spatiul scarii) poate fi placata la randul ei cu piatra naturala.

Ce materiale alegi pentru scara de interior?

Marmura

Scarile monumentale beneficiaza din plin de aspectul luxos al marmurei, dar si spatiile particulare mai putin pretentioase vor fi ajutate de acest material. Stralucirea si transparenta marmurei o recomanda in interioarele care au nevoie de luminozitate, dar nu in cele cu un trafic ridicat sau in care se umbla incaltat. Pentru protectia marmurei se pot pune pe scarile de interior covoare inguste care sa acopere doar zona de trafic, insa acest lucru ar ascunde partial frumusetea pietrei.

Desi marmura este o rocă metamorfică foarte densa si dura, care poate fi lustruita usor, ea este insa sensibila la acizi, grasimi si produse abrazive. Ori in cazul in care in casa se umbla incaltat si se vine cu nisip sau pietris de afara, pastrate in santurile incaltamintei, zgarieturile reprezinta un risc. Acestea vor afecta in timp luciul marmurei. De asemenea, petele sunt greu de tratat si afecteaza coloritul in profunzime.

In schimb, din punct de vedere decorativ, marmura este cea mai recomandata placare. Marmura poate atinge cele mai variate culori, de la alb la negru, trecand prin nuante de galben, rosu sau verde. De asemenea, poate avea venaturi mari, albe sau de un colorit discret. Finisajul si taietura pot pune in valoare atat nervurile, cat si coloritul.

Granit

Duritatea granitului il face sa fie unul dintre materialele favorite pentru placarile scarilor de interior. Datorita faptului ca este greu de zgariat, acesta nu se cere acoperit, chiar daca umblati incaltati, dar nu are versatilitatea coloristica a marmurei. Totusi, exista nenumarate nuante si granulatii pentru granit care il transforma intr-o optiune cel putin interesanta din punct de vedere decorativ: negru, rosu, maron, galbui, albastrui sau gri.

Travertin

Imediat dupa granit, travertinul este preferat pentru scari datorita duritatii si rezistentei lui la trafic. Golurile specifice trebuie umplute. Mai mult, suprafata finala obtinuta prin slefuire are o finete si un colorit similar cu al marmurei. Nuantele sale il recomanda pentru interioarele cu aspect natural, care mizeaza pe caldura din punct de vedere estetic.

Calcare

Calcarele folosite in constructii sunt mult mai dure decat se crede, iar ceea ce atrage in cazul folosirii lor la scarile de interior este nuanta lor deschisa. Calcarele variaza de la alb si galbui la cenusiu deschis, iar aceste nuante vor oferi intotdeauna senzatia de spatiu, de luminos, lucru necesar mai ales in casele scarilor, adesea neluminate de o sursa naturala. Piatra de calcar pentru placari ofera insa si rezistenta, in pofida parerii generale despre ele.

Finisaje pentru piatra naturala folosita la scarile de interior

  1. Contratrepte – orice metoda de finisare poate fi intrebuintata.
  2. Trepte:
    1. Slefuire. Desi multi se gandesc ca prin slefuire se obtine o suprafata lucioasa, nu e adevarat. De fapt, slefuirea inseamna ca procesul de lustruire este inceput, dar oprit in momentul in care suprafata este uniforma, dar mata. Lipsa luciului previne reflexiile (in caz ca sunt nedorite), dar in primul rand este considerata un avantaj atunci cand e nevoie de pavarea unor suprafete care pot deveni alunecoase de la umezeala. Lustruirea ofera o suprafata prea alunecoasa, nerecomandata la trepte.
    2. Sablare – Rugozitatea obtinuta prin sablare poate fi de diverse granulatii. Ea este apreciata datorita calitatilor antiderapante, dar si din punct de vedere estetic. Prin sablare se pot realiza diverse modele imprimate in piatra sau modele cu forme alternative. De aceea sablarea poate fi folosita atat la trepte, cat si la contratrepte.

Comments are closed.