Desi piatra naturala este materialul care ar trebui sa atraga pe toata lumea chiar si fara argumente, pur si simplu pentru ca reprezinta un topos la fel de vechi ca si ideea de a construi, unii viitori proprietari de case se trezesc in fata aceleiasi eterne dileme: sa utilizeze sau nu piatra naturala? Si daca da, in ce masura? Cu totii am auzit aceasta dezbatere la un moment dat, asa ca iata argumentele pro. Doar primele zece dintr-o lunga serie.
1 Piatra naturala este un produs natural, cu proprietati specifice determinate de tipul rocii si al mineralelor din care este alcatuita. Dintre toate matrialele de constructii, este printre cele mai vechi materiale cunoscute si cu o longevitate care nu a fost detronata de descoperirile tehnologice. Aceasta si pentru ca elementele de piatra sunt unicate irepetabile ca design, cu propria amprenta si stil, dar pot fi combinate: atat intre ele, cat si cu materiale sintetice, fabricate sau turnate.
2. Piatra naturala este compatibila si protectoare cu mediul înconjurator. Piatra naturala nu contine poluanti sau elemente daunatoare pentru sanatate. Piatra naturala poate fi folosita in conditii de siguranta în zonele de alimentare cu combustibil. Piatra naturala nu necesita de regula substante chimice auxiliare, cum ar fi acoperiri de protectie, agenti de impregnare sau de acoperire inainte de a putea fi folosita ca material de constructie.
3. Piatra naturala are o diversitate geologica, coloristica si fizica extrem de bogata. Nici un alt material de constructie nu are la fel de multe culori si structuri diferite precum piatra naturala. Diversele procese de finisare de suprafata fac ca din ea sa se obtina si mai multe avantaje estetice, devenind, practic, o sursa de inspiratie nelimitata pentru arhitecti. Spectrul larg de alegeri posibile permite solutiile potrivite pentru orice aspect sau ambient, atat interior, cat si exterior . Nu in ultimul rand la acest punct trebuie enumerate si calitatile tehnice alte pietrelor naturale, rezistenta lor, structurile si faptul ca pot satisfice orice norme dinre cele impuse in mod usual pe un material de constructie.
4. Piatra naturala poate fi debitata pe orice forme si dimensiuni. Pietrele naturale sunt extrase în blocuri mari si taiate la dimensiunea dorita. Dimensiunile dalelor de piatra naturala sunt limitate doar de dimensiunea blocurilor brute si nu de dimensiuni standard specificate de productie . Acesta permite o individualizare ce nu poate fi neglijata si foarte apreciata pentru spatii unicat sau cu cerinte aparte, precum blaturile de lucru sau acoperiri de pereti, nise etc.
5. Piatra naturala are o durabilitate de neintrecut. Multe materiale de constructii se uzeaza si devin inestetice în cursul catorva zeci de ani, in timp ce piatra naturala castiga cel mult o patina naturala sau isi pastreaza aspectul. Multe pietre naturale chiar isi ating eleganta deplina odata ce avanseaza in ani. Piatra naturala este de asemenea, usor de curatat. Cele mai multe pardoseli de vechime de sute de ani antice pot fi restaurate fara probleme. Durata de viata a pietrei naturale este extrem de lunga. Cu o buna planificare si constructie, unele cladiri de piatra sunt inca in picioare si dupa mii de ani.
6. Piatra naturala este ecologica. Piatra naturala ca material de constructie se gaseste in mod natural într-o forma aproape finala, in mediul inconjurator. Nu este nevoie de energie pentru “fabricarea sa”. Energia este consumata numai pentru cariera si prelucrare, dar ponderea este mica în comparatie cu alte materiale de constructii. Piatra se extrage cea mai mare parte din cariere relativ mici, fara operatiuni majore de sablare. Deseurile de piatra neutilizate pot fi utilizate direct pentru completarea unor parti ale carierei din care a fost extrasa piatra . Nimic nu se pierde în ciclul complet de la cariere la punerea in opera, iar revenirea in natura apare in orice situatie de perdere de material sau la desfiintarea unei lucrari.
7. Piatra naturala este tridimensionala. Din blocurile de piatra pot fi create nu doar dale, ci orice forma dorita, inclusiv piese de mobilier, ornamente si lucrari arhitecturale speciale. Reliefurile si canelurile facute in suprafetele de piatra pot crea efecte de lumini si umbra interesante, care sa suplimenteze culoarea sau finisajele. Astfel de placi prelucrate vor radia putere si soliditate atunci cand vor fi montate pe o fatada. Stalpii si pilonii pot permite nu doar o estetica speciala, ci si avantaje structurale.
8. Piatra naturala are un pret atractiv. Indiferent de ce cred unii, piara naturala nu e scumpa, dar pentru a realiza asta ar trebui sa se ia in calcul costurile totale ale unui material de constructie, care poate a vea o durata de viata de catva ani si va necesita inlocuiri la iesirea din termen. Chiar si daca luam in calcul o durata de viata de 30 de ani pentru piatra naturala, tot ar rezulta ca ea nu este mai scumpa decat materiale de constructii sintetice comparabile. Costurile relativ mari de investitie sunt mai mult decat acoperite si justificate de costurile reduse de intretinere pe termen lung si de durabilitatea pietrei naturale.
9. Piatra naturala este practica. Piatra naturala are o conductivitate termica foarte buna si o capacitate mare de stocare a caldurii . Piatra naturala ca material de fatada care absoarbe caldura radiata de soare si previne încalzirea nedorita in partea de sus a cladirii. Testele arata o cerinta de energie de 100-150 kWh/m2 ( 1076-1616 kWh/ft2 ) pentru cladiri cu mai multe etaje , cu fatade din piatra, spre deosebire de o cerinta de energie de 300-700 kWh/m2 ( 3229 – 7534 kWh/ft2 ) pentru încalzirea si racirea necesara in cladirile cu fatade din sticla.
10. Piatra naturala este durabila. Valorile de rezistenta la inalta presiune de mai multe pietre naturale au dat pietrei reputatia de material de constructie vesnic. Numai asa-numitele oteluri inoxidabile, care sunt costisitoare în productie, ating durabilitatea pietrei naturale. Unele tipuri de piatra naturala reprezinta, de asemenea, materialul cel mai rezistent, cu cele mai mici valori de abraziune, pentru pardoseli si suprfaete exterioare.