Se spune ca pietrele sunt fiinte care respira o data la o mie de ani. Chiar daca e adevarul sau doar o parabola Zen, piatra naturala si spatiile locuite coabiteaza in simbioza inca de la inceputul omenirii. La inceput, piatra a reprezentat chiar un adapost in sine (pesterile), iar ulterior, dupa aparitia civilizatiei, a fost folosita la construit case cu structuri din ce in ce mai complicate. Insa spatiile exterioare, cele care decoreaza ambientul unei cladiri, sunt la fel de dependente de piatra naturala.
Un arhitect, un peisagist si chiar un botanist ar recunoaste ca fara piatra nu putem vorbi de nici o gradina. Sau de nici un spatiu exterior casei. Se poate imagina o gradina avand la baza doar pamant, nisip, material industrial si, desigur, plante? Cu siguranta ca nu. Unii folosesc imitatii ale pietrei doar pentru a da senzatia de natural, a carei nevoie o simtim instinctiv, in timp ce adevarata naturalete, cu care oricine se sime cel mai confortabil, o reprezinta insasi piatra. In culorile ei variate, blande sau intense, de pamant sau multicolore, stralucitoare, transparenta, opaca sau mata, piatra naturala devine elementul indispensabil pentru gradina, terase, amenajari exterioare. Mai ales cand este vorba de frumusete si chiar de obiecte decorative, nimic nu pare mai atractiv decat piatra naturala, in nenumaratele ei forme. Sa luam pe rand spatiile exterioare si amenajarile ce au nevoie de ea.
1. Pavarea aleilor
Nimic nu este mai frumos si mai rezistent decat o alee pavata cu piatra naturala. Exista o varietate de tipuri de piatra naturala care pot fi folosite la exterior. Dar in aceasta situatie piatra naturala se alege in functie de cat de intens circulata este aleea respectiva. Daca se amenajeaza o alee pe care se va efectua si trafic auto, pavarea se face de regula cu granit sau travertin. Panta de scurgere este necesara si in cazul aleilor pavate cu piatra naturala: acumularea apei sub pietre nu este de dorit oricat de rezistenta ar fi piatra la intemperii. Restul de lucrari efectuate pe teren si factorii fizici, precum tasarea naturala, pot influenta calitatea pavajului. Pentru detalii despre pavarea aleilor si date tehnice, cititi si acest articol: Sfaturi utile pentru o alee realizata cu pavele de piatra naturala
Estetic vorbind, dimensiunile si tipul de taietura se aleg in functie de silul casei si de exteriorul dorit: margini neregulate pentru rustic, placi debitate pe dimensiuni precise pentru amenajari moderne, riguroase, cu caroiaje si apareiaje precise. De exemplu, de mare efect sunt placarile cu pietre taiate hexagonal, cu perforatii, printre care pot creste si plante, ceea ce ofera o combinatie de texturi natural pentru o alee sau o zona pietonala.
2. Obiecte decorative pentru ambient
Piatra are marea calitate ca poate fi sculptata si debitata in cele mai variate forme. Furnizata in blocuri sau in placi, dupa caz, ea este aleasa in functie de lucrare. Din piatra naturala se pot face o serie de lucrari: statui si obiecte ornamentale, banci de piatra sau elemente pentru banci (piatra naturala se asociaza foare bine cu lemnul). O lucrare in piara este si o arta, poate fi eleganta si cu efecte uimioare de lumina (marmura, onix), sau poate conferi un stil, unicitate (mese si scaune a caror durabilitate poate fi, fara gluma, chiar… vesnica. Chiar ca asta bate orice tip de mobilier de gradina!)
3. Peisagistica gradinii
O piatra aici, ridicata peste o mica portiune cu flori, da volum amenajarii gradinii. Un ansamblu de pietre acolo, in contextul unor tufisuri si plante inalte, creeaza niveluri de vizualizare a ambientului. Un mic zid sau o bordura delimitatoare, pentru zonele cu rasaduri, ofera posibilitati nenumarate de a-ti organiza gradina. Atat gradinile formale, cat si cele informale, depind de volumeria oferita de piatra naturala. Cu ajutorul ei se poate construi in gradina, la propriu, dar fara sa para ca s-a construit ceva.
4. Piscine
Placarile de piscine implica doua tipuri de suprafete. Cele care se afla sub apa si cele perimetrale, care delimiteaza bordurile. Pe margini se poate merge, dar se pot pune si sezlonguri, asadar placarea se poate face cu o serie de tipuri de piatra naturala, cu singura precizarea ca suprafata trebuie sa fie antialunecare, in scopul evitarii accidentelor. In schimb, dalele de piatra pentru interiorul piscinei vor fi lucioase, in special datorita efectului de respingere a apei pe care acest finisaj il ofera. Lucrarile trebuie facute de catre specialist in piscine. Piatra naturala ofera un aspect cu totul special piscinei si o eleganta care nu e intrecuta de nici o alta placare.
5. Terase exterioare
Rezistenta la intemperii a pietrei naturale, la ploaie, la cicluri inghet–dezghet (unele tipuri de pietre) se adauga efecului estetic in aceste cazuri. Cel mai recomandat material pentru placari de terase exterioare, balcoane, loggii si locuri de luat masa este granitul, dar si travertinul si calcarul, cu tratamentele adecvate, pot oferi o durabilitate remarcabila placarii. Placarea pardoselilor de acest gen depinde de asemenea de lucrarea efectuata. Treptele si contratrepele reprezinta si ele lucrari exterioare de placare, in care atentia este canalizata inclusiv pe finisaj. Contratreptele sunt de regula colorate mai inchis si nu au pretentii la finsaj, pe cand treptele trebuie finisate astfel incat sa se evite alunecarea. Insertiile de cauciuc in piatra sunt extrem de eficiente si ele din acest punct de vedere.
6. Iazuri si cascade
Piatra naturala si pamantul, apa, verdeata, lemnul si aerul sunt elemenele primoridiale pentru orice ansamblu natural. Un iaz, o cascada sau o fantana arteziana confera oricarei gradini un nou element, special, care aduce dintr-o data mai multa viata amenajarii. Pietrele, avand atatea forme si specificitati, suprafete si culori variate, reprezinta un material perfect pentru constructia zonelor destinate apelor, fie acestea statatoare sau curgatoare. Placari de borduri, de vaduri, jgheaburi de piatra, curgeri, trepte, elemente decorative etc. sunt usor de facut cu ajutorul pietrei natural de toate tipurile, inclusiv marmura. Odata cu trecerea timpului, curgerea apei slefuieste piatra si ii da acesteia noi si noi valente, facand-o sa devina una cu intregul ambient.
7. Bucatarii de vara
Dependente de un aspect rustic sau traditional, cele mai multe bucatarii de vara castiga autenticitate si eleganta datorita pietrei naturale. Totul incepe de la blatul de lucru (si de servire, daca acesta este conceput ca un bar). Pentru cateva idei legate de acest subiect vedeti si articolul de aici: Blaturi de bucatarie si blaturi de bai. Mai departe, pentru a crea o unitate cu blatul de piatra, se fac placari de piatra pe perimetrele cele mai diverse din spatiul de gatit: pardoseala, pereti verticali, suportul blatului, in zona cuptorului, daca acesta exista, putandu-se ajunge pana la moziac cu piatra pe o masa sau pe sezutul si spatarul unor scaune din fier forjat. O gama variata de posibilitati, care depind doar de gusturi si de stilul ales.
8. Vetre de foc
Nu este vorba de cuptoarele de gatit clasice, ci de o mai originala varianta de vatra. Aceasta arata ca o mica fantana, dar fara put, sau ca o piatra concava, in ineriorul careia se poate monta o captuseala si o vatra de foc. Flacarile lumineaza serile lungi in gradina si sunt de mare efect. In jurul ei, se pot organiza spatii de relaxare sau ornamentale. Acest tip de vatra exterioara a devenit destul de la moda in ultimii ani. Uneori este acoperita, la fel ca si o fantana, de un acoperis conic sau in doua ape, pentru ca ploaia si chiar zapada sa nu stinga flacarile. Ingenios.
9. Brauri si placari exterioare, pe soclul casei. Elemente arhitecturale
Sunt esentiale pentru aspecul exterior al casei si fac practic legatura intre arhitectura gradinii si cea a locuintei. Elemente arhitecturale de acest gen sunt si stalpii, fie acestia cu rol structural sau doar ornamental, sau accesoriile sculptate ce pot decora casa.
10. Garduri de piatra, ziduri joase
Cel mai adesea avand zidaria realizata direct din piatra, astfel de garduri sau mici ziduri adauga un efect inconfundabil gradinilor bogate si atent amenajate. Unii arhitecti sau peisagisti apeleaza la varianta constririi zidului din alte materiale, prefabricate, si placarea acestora cu piatra, alcatuind o zidarie aparenta. Apareiajul si textura pietrei naturale sunt suficiente pentru a da aspectul dorit. A nu se uita ca pentru fiecare astfel de zid este nevoie de proiect al unui architect si de o fundatie.